Vaasan seudun sivustouudistus

WordPress

Uudistimme vuosien 2018 ja 2019 aikana Vaasan kaupungin sivuston projektissa, jossa yhdistettiin samalla neljä eri sivustoa yhdeksi. Ennen Vaasan kaupungin, Vaasan seudun, Vaasan matkailun ja Merenkurkun maailmanperintökohteen sivustot olivat omia irrallisia kokonaisuuksiaan, joiden välillä kuntalaiset, matkailijat, muuttajat, opiskelijat ja yritysten edustajat sukkuloivat.

Toteutusprojektin lyhyt kuvaus

Uuden verkkopalvelun konseptointia ja määrittelyä oli tehty yli vuoden ajan tullessamme mukaan työn toteuttajaksi. Projekti alkoi verkkopalvelun konseptin kirkastamisella sekä rakenteen ja käyttäjäpolkujen selkeyttämisellä. Konseptin mukana tullut raaka käyttöliittymäsuunnitelma hiottiin kuntoon ja validoitiin käyttäjätesteissä.

Sivustouudistuksen päätavoite oli saada Vaasan seudun yhteiseen käyttöön hakukoneystävällinen, käyttäjäystävällinen ja helposti ylläpidettävä verkkopalvelu, joka erottuu edukseen.

Tärkeimmät toiminnot

Hakutoiminto

Sivuston haku koettiin aivan keskeiseksi osaksi uudistusta jo siitäkin syystä, että nykyisen sivuston haku ei toiminut toivotulla tavalla. Uudistettuun hakuun liittyy myös erilaisia suositteluja sekä usein etsittyä tietoa, joten päätimme eriyttää haun kokonaan omalle hakusivulleen, jossa kaikki hakutoiminnallisuus tapahtuu.

Läppäri, jossa on näytillä Vaasan sivuston hakutoiminnallisuus

Haku on ehdottava, eli se tarjoaa tuloksia jo hakutermiä kirjoitettaessa. Haku pystyy hakemaan kaikista sivuston sisältötyypeistä ja hyödyntämään sisältötyyppien erityisominaisuuksia.

Sisällön laatu

Sisällön laatu huomioitiin muun muassa panostamalla sisältörakenteeseen ja sisältösuunnitelmaan. Tässä Vaasan projektiryhmä toimi erittäin ansiokkaasti ja Geniemin työksi jäi lähinnä päätöksissä tukeminen ja rakenteen validointi prototyypin ja käyttäjätestien kautta. Sekä tietysti kaikkien sisällöntuottajien kouluttaminen, joita olikin yli 150.

Mobiilikäytettävyys ja sivuston saavutettavuus

Mobiilikäytettävyys on Geniemillä sisäänleivottuna kaikissa responsiivisissa toteutuksissa, ja kaikki suunnitelmat käydään aina läpi peilaten käyttöä mobiililaitteeseen prototyypin ja tarvittaessa erillisen käyttäjätestauksen kautta. Lopuksi tekninen toteutus vielä testataan eri mobiililaitteilla varmistaaksemme palvelun lopullisen laadun.

Uudistamisessa saavutettavuus huomioitiin tarkasti jo suunnittelusta lähtien. Sivustouudistus on toteutettu WCAG 2.1 kriteeriin pohjautuen saavutettavuuden AA-tasolle.

Helppoa ylläpitoa

Sivupohjissa suunniteltiin etusivun lisäksi “osion etusivuiksi” käytettäviä kansisivuja sekä erittäin joustava sisältösivupohja, jota voi hyödyntää sekä laajojen sisältökokonaisuuksien esittämiseen kuin myös simppeliin käyttäjän sivustolla eteenpäin ohjaamiseen.

Me Geniemillä uskomme, että ylläpitokäyttöliittymästä kannattaa tehdä ennemmin helppokäyttöinen kuin luoda ohjekirjoja, joita kukaan ei koskaan lue. Niinpä panostamme ylläpidon käytettävyyteen, mutta myös luomme ylläpitäjiä varten jokaisen toiminnon yhteyteen lyhyen ohjeen siitä, miten kyseistä toimintoa käytetään.

Onnistunutta viestintää, johtamista ja sitouttamista

On aina haastava tilanne, kun erillisten toimijoiden verkkosivustoja yhdistetään saman katon alle puhumattakaan, jos niitä on neljä tai jopa enemmän. Onkin todella vaikeaa olla korostamatta liikaa, kuinka paljon sisäistä viestintää, johtamista ja sitouttamista tällainen projektin maaliin saattaminen vaatii. Vaasassa siinä kuitenkin onnistuttiin. loistavasti!

Vaasan kuntasivustolle kunniamaininta kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa 2020

Vaasa osallistui vuonna 2020 kuntamarkkinoinnin SM-kilpailuun sivustokokonaisuudellaan ja pärjäsi kilpailussa hienosti saaden kunniamaininnan.

Lainaus kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun sivuilta:

”Vaasa.fi -seudullisessa verkkopalvelussa lähtökohtana oli käyttäjälähtöinen suunnittelu, osallistaminen, saavutettavuus ja vaivaton mobiilikäyttö. Yhteistyö laajeni myös yhteisen visuaalisen ilmeen luomiseen.”

Onnea Vaasa!

Edit 01/2021: VisitVaasa.fi on Suomen paras verkkosivusto vuonna 2020. Lue uutinen!

 

Onko mielessäsi laaja sivustouudistus?

Kerro meille tilanteestasi, niin annamme parhaat vinkkimme siihen, miten onnistut verkkosivustouudistuksessa. Suunnittelemme ja toteutamme WordPress-verkkopalveluita yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, jutellaan!

Luitko jo nämä?

MutkatonKoti -verkkopalvelu auki tablet-näytöllä

Taskut / LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

MutkatonKoti-verkkopalvelu

Tutustu projektiin

Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Tutustu projektiin
Kuluttajaliiton verkkosivusto käyttäjän puhelimessa

Kuluttajaliitto ry

Kuluttajaliiton verkkosivusto tukee uudistettuna paremmin jäsenhankintaa

Tutustu projektiin

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Ota yhteyttä

Jussi Rajamäki Sales Lead

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota yhteyttä Jussiin ja pyydä tarjous uuden verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

046 923 5277