Tukiliiton sivustouudistus

Kun Tukiliiton kanssa lähdettiin uudistamaan sivustoa, oli lähtökohtana yhdistää viisi sivustoa, tiivistää sisältöjä ja jaotella sisällöt helposti saavutettaviksi kokonaisuuksiksi. Koska sivuston yhtenä pääkohderyhmänä on vammaiset, oli saavutettavuus/esteettömyys kaiken kaikkiaan keskeinen tavoite sivustoa suunnitellessa ja kehitettäessä.

Tukiliitto on valtakunnallinen toimija, jonka jäseniä ovat paikalliset, alueelliset ja valtakunnalliset yhdistykset. Kun Tukiliiton kanssa lähdettiin uudistamaan sivustoa, oli lähtökohtana yhdistää viisi sivustoa, tiivistää sisältöjä ja jaotella sisällöt helposti saavutettaviksi kokonaisuuksiksi. Koska sivuston yhtenä pääkohderyhmänä on vammaiset, oli saavutettavuus/esteettömyys kaiken kaikkiaan keskeinen tavoite sivustoa suunnitellessa ja kehitettäessä.

Työpajoilla projekti käyntiin

Projekti aloitettiin kolmella työpajalla Tukiliittolaisten kanssa. Työpajoja vetivät Geniemin Service Designerit Teemu ja Laura, käyttäen Service Lab -palvelumuotoilumenetelmiä. Haasteena tekemisessä oli suuri määrä toimijoita, joita kaikkia sivuston tulisi palvella hyvin – vammaiset, vammaisten läheiset, Tukiliiton työntekijät, yhdistystoimijat, mahdolliset tulevat jäsenet, lahjoittajat, vapaaehtoiset, ammattilaiset, rahoittajat, kansainväliset verkostot… Näiden moninaisten käyttäjäryhmien takia oli tärkeää pitää useampi työpaja, joissa saatiin mahdollisimman monipuolisesti eri näkökantoja esiin, sekä viitoitettua jokin kultainen keskitie sille, mitä kokonaisuutta sivuston on realistisesti ja saavutettavasti mahdollista palvella.

Tukiliiton työpajassa priorisoitiin tärkeimpiä kohderyhmiä

Tukiliiton etusivun rautalankamalli tehtiin yhteistyönä.

Työpajoissa mm. pisteyttämällä priorisoitiin monen monituiset käyttäjäryhmät, käytiin läpi muita vastaavien toimijoiden sivustoja, keskusteltiin sivuston hallinnoijien kohtaamista haasteista, listattiin mitä tarpeita nykyinen sivu ei palvele ja mitä saavutettavuusongelmia siinä on – ja lopuksi hahmoteltiin sopivat raamit laajalle sisällölle, listattiin etusivun tarpeita ja yritettiin saavuttaa konsensus siitä, että kaikki ovat ymmärtäneet tavoitteet ja ollaan yhdessä tuumin lähdössä kehittämään samaa verkkopalvelua.

Ulkoasun toteutus ja hyväksyntä

Työpajojen jälkeen teimme ensin etusivusta staattisen lay outin, jota Tukiliitolla arvioitiin. Heillä olikin välitön ja simppeli metodi arviointia varten: leiska tulostettiin ja laitettiin esiin Tulppaanitalon yhteiseen kahvittelutilaan. Näin kaikki ohikulkiessaan näkivät, mitä ollaan puuhastelemassa ja samalla saivat kommentoida ja kysellä.

tukiliitto-etusivu

Käyttäjätestit ja toteutus

Etusivun jälkeen tehtiin rakenne ja design koko sivustolle, josta tehtiin klikkailtava proto. Tätä kevyesti käyttäjätestasimme muutamalla kohderyhmän edustajalla ja saimmekin hyvää ja rakentavaa palautetta. Sitten päästiinkin hyväksyttämään proto sivupohjineen kokonaisuudessaan ja itse toteuttaminen alkoi. Muutoksia tuli jonkin verran matkan varrella, kuten aina, mutta protovaiheessa tehdyt valinnat osoittautuivat pitkälti toimiviksi myös lopullisella sivustolla.

bestbuddies-sivu

Sisältöä sivustolla on runsaasti, mutta korttimuotoinen askel askeleelta syvemmälle tietoihin porautuva sivupohjarakenne auttaa hahmottamaan asiat vähän kerrallaan. Tämä luo myös saavutettavuutta, kun kokonaisuudet on pilkottu temaattisiin paloihin ja ne on otsikoitu selkeästi pienen kuvauksen kera. Sivustolla on käytössä myös ReadSpeaker, joten kaikki sisältö on kuunneltavissa.

Sivusto sisältää myös Lahjoita-toiminnon ja verkkokaupan Tukiliiton tuotteille, kuten esimerkiksi ansiomerkit, postikortit ja adressit. Verkkokauppa toteutettiin WooCommerce-alustalla ja maksutapapalvelu on Checkout Finlandilta.

Olemme hyvillämme, että pääsimme olemaan osana Tukiliiton hienoa tehtävää yhteiskunnassa. Toivomme että lopputulos tyydyttää loppukäyttäjiä!

(Jutun pääkuva: Jari Luomanen)

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?

MutkatonKoti -verkkopalvelu auki tablet-näytöllä

Taskut / LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

MutkatonKoti-verkkopalvelu

Tutustu projektiin

Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Tutustu projektiin
Kuluttajaliiton verkkosivusto käyttäjän puhelimessa

Kuluttajaliitto ry

Kuluttajaliiton verkkosivusto tukee uudistettuna paremmin jäsenhankintaa

Tutustu projektiin