Tampereen korkeakouluyhteisön WordPress-kotisivukoneet

Suunnittelimme ja toteutimme vuosien 2018 ja 2019 aikana Tampereen korkeakouluyhteisölle 5 kpl “kotisivukoneita” eli WordPress-multisite asennuksia. Projektissa luotiin kolme erilaista WordPress-teemaa näiden kotisivukoneiden käyttöön ja monipuoliset kustomoidut käyttäjätasot sekä vaativia integraatioita, kuten esimerkiksi HAKA kirjautuminen.

WordPress-kotisivukoneprojektin taustaa

Tampereen yliopisto (TaY), TTY-säätiö sr (Tampereen teknillinen yliopisto eli TTY) ja Tampereen ammattikorkeakoulu Oy (TAMK) muodostavat Tampereen korkeakouluyhteisön, joka haki julkisen kilpailutuksen kautta vuonna 2018 toteuttajaa WordPress-alustaan perustuvasta multisite-verkostosta. Onneksemme valikoiduimme kotisivukoneiden toteuttajaksi projektiin, joka sisälsi muun muassa helppoon ja hallittuun julkaisemiseen tarkoitettujen WordPress-ympäristöjen suunnittelun ja toteutuksen vakioteemaisille blogisivustoille, projektien ja tutkimusyhteisöjen esittelysivustoille sekä tapahtumasivustoille. Lisäksi saimme kunnian vastata sovellusylläpidosta, jatkokehittämispalveluista ja käyttöpalveluista.

Tampereen korkeakoulut hakevat yhdistymisellään synergiaetuja etenkin toiminnan virtaviivaistamisella ja resurssien tehokkaalla hyötykäytöllä. Näin ollen myös viestinnän ja verkkojulkaisutoiminnan työkalujen on oltava helppoja käyttää sekä julkaisutoiminnan että hallinnoinnin kannalta. Lisäksi kohdennettu hankerahoitus asettaa usein kotisivuvaatimuksen sille yksikölle, joka hankerahoitusta hakee, joten kotisivun tekemiseen tarvitaan tehokas työkalu. Korkeakouluyhteisölle luotu WordPress-kotisivukoneet vastaavat juuri näihin tarpeisiin.

Yhtenäisiä teemapohjia ja vaativia integraatioita

Kotisivukoneisiin rakennetuilla yhtenäisillä teemapohjilla voi sekä pystyttää sivustoja korkeakouluyhteisön projekteja, hankkeita, tutkimuksia ja tapahtumia varten että perustaa blogeja. Kotisivukoneisiin perustetaan satoja sivustoja, mikä oli otettava huomioon suunnitteluvaiheesta lähtien. Yhtenäiset teemapohjat tarkoittavat Tampereen korkeakouluyhteisön kotisivukoneissa yleisempien ja tyypillisimpien julkaisutarpeiden mahdollisimman hyvää hallittavuutta. Ne asettavat julkaisijalle rajoitteita ohjaten häntä pitäytymään yhteisön yhtenäisessä mallissa.

Teemapohjien lisäksi uusien sivustojen pystyttämistä nopeuttaa sivustojen kloonaustoiminto, joka monistaa mallisivuston uuden sivuston pohjaksi. Toteutimme kotisivukoneisiin myös monipuoliset kustomoidut käyttäjätasot sekä vaativia integraatioita, kuten:

  • HAKA-kirjautuminen
  • käyttäjäroolien hallinta IAM:lla eli LDAP, josta saadaan käyttäjien sivustokohtaiset roolit
  • henkilötietojen integraatio erillisestä sisältöjärjestelmästä

Haka-kirjautumista varten toteutimme Shibboleth-integraation Docker-ympäristöön, minkä teimme ensimmäisten joukossa maailmassa. Haka-käyttäjätunnistustusjärjestelmästä löytyy lisää infoa Eduuni-wikistä.

Saavutettavuuden huomioiminen oli olennainen osa projektia siitäkin syystä, että saavutettavuuden vaatimustasona oli WCAG 2.1 -standardin mukainen AA-taso. Saavutettavuusauditoinnin suoritti Annanpura Oy. Saimme kokonaisuuden yleisestä saavutettavuuden tasosta hyvää palautetta, vaikka muutama korjattava asia löytyikin.

Etsitkö WordPress Multisite -kotisivukoneelle toteuttajaa?

Miten onnistuimme kotisivukoneprojektissa?

Vastasimme Tampereen korkeakouluyhteisön toteutusprojektissa kotisivukoneiden visuaalisesta ja käyttöliittymäsuunnittelusta, teknisestä arkkitehtuurista ja toteutuksesta sekä laadunvarmistus- ja julkaisupalveluista. Asiakkaan projektipäällikkönä toiminut tiedottaja Riikka Venetjoki kuvasi toteutuksen onnistuneen sujuvasti ja huomasi, että Geniemillä on kokemusta vastaavasta projektista. Hänen mukaansa yhteistyö oli sujuvaa ja kysymyksiin vastattiin nopeasti. Toteuttamaamme hallintakäyttöliittymää Venetjoki kommentoi näin: se on toimiva – myös vähemmän ko. julkaisujärjestelmää käyttäneet ovat kokeneet sen helpoksi.

Geniemin senior WordPress-kehittäjä Ville Pietarinen työn touhussa

Asiakkaan kanssa on ollut helppo toimia ja päästä yksimielisyyteen yksityiskohdista.

Ville Pietarinen, Geniem

Geniemin tiimissä päävastuullisena teknisenä suunnittelijana ja kehittäjänä toimi Ville Pietarinen (kuvassa yllä), jonka kanssa oli Venetjoen mukaan helppo kommunikoida sekä kasvotusten että Slackissa. Ville kuvasi Tampereen korkeakouluyhteisön kotisivukoneprojektia ja asiakasta kehittäjän näkökulmasta näin: ”Itse projekti meni kokonaisuudessaan todella hyvin ja melko suoraviivaisesti. Asiakkaan kanssa on ollut helppo toimia ja päästä yksimielisyyteen yksityiskohdista.”

Tutustu projektien kotisivukoneella toteutettuun sivustoon Piece of Work.

 

Onko mielessäsi verkkosivustouudistus?

Kerro meille tilanteestasi, niin annamme parhaat vinkkimme siihen, miten onnistut verkkosivustouudistuksessa. Suunnittelemme ja toteutamme WordPress-verkkopalveluita yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, jutellaan!

Luitko jo nämä?

MutkatonKoti -verkkopalvelu auki tablet-näytöllä

Taskut / LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

MutkatonKoti-verkkopalvelu

Tutustu projektiin

Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Tutustu projektiin
Kuluttajaliiton verkkosivusto käyttäjän puhelimessa

Kuluttajaliitto ry

Kuluttajaliiton verkkosivusto tukee uudistettuna paremmin jäsenhankintaa

Tutustu projektiin

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Ota yhteyttä

Jussi Rajamäki Sales Lead

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota yhteyttä Jussiin ja pyydä tarjous uuden verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

046 923 5277