Tampere.Finland -kaupunkiappis

Tampere.Finland -kaupunkiappis tarjoaa kokoelman kaupungin palveluita yhdestä Smart City appiksesta. Ytimessä on toimiva julkisen liikenteen reittihaku. Lisänä tapahtumat ja palvelut -osio "Nauti" sekä Tampere Passi, joka tarjoaa parhaita etuja paikallisilta yrityksiltä. Sovelluksen ensimmäinen versio (MVP - Minimum Viable Product) julkaistiin helmikuussa 2019 ja kehitystyö on jatkunut sen jälkeen tiiviinä yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

Lähtökohdat Tampere.Finland-kaupunkisovelluksen kehitykselle

Tampereen kaupunki etsii aktiivisesti rakennetun ympäristön parempaa hyödyntämistä ja digitalisointia, jotta siitä tulisi innovaatioiden kasvualusta. Kestävämmän kaupungin, älykkäämmän kunnossapidon hallinnan, turvallisemman kaupunkiympäristön luomiseen ja viime kädessä kansalaisten elämän parantamiseen on valtava potentiaali olemassa. Hyödyntämällä esineiden internetiä (IoT) ja Big Data -sovellusta voidaan rakentaa täysin uusia, innovatiivisia palveluita ja ratkaisuja olemassa olevaan kaupungin infrastruktuuriin. Smart Tampere -ohjelma isännöi vuonna 2018 innovaatiohaastetta selvittääkseen tarjolla olevia palveluita ja ratkaisuja aloittaen katuvalaistuksen verkosta kokeiluteemanaan.

Touko- ja kesäkuun aikana vuonna 2018 järjestetty Enlighten Tampere -innovaatiohaaste oli osa seuraavia EU: n rahoittamia hankkeita:

  • 6Aika: Urban Big Data innovaatioalustana älykkäiden kaupunkien yhteydessä (Euroopan aluekehitysrahasto)
  • 6Aika: Tulevaisuuden operaattorien riippumaton tietojen integrointiympäristö, City IoT (Euroopan aluekehitysrahasto)
  • STARDUST (Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020-tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustussopimuksen N: o 774094 kautta.)

Innovaatiokilpailussa ehdotettuja ratkaisuja arvioitiin ja verrattiin ensisijaisesti niiden laadun ja tarkoituksenmukaisuuden perusteella. Lisäksi osallistuvat joukkueet ja heidän edustamansa yritykset arvioitiin teknisten tietojen ja taitojen perusteella, joita tarvittiin ehdottamiensa konseptien tuottamiseen.

Englighten Tampere -innovaatiokilpailutuksen päätteeksi Geniem valittiin Tampere.Finland-mobiilisovelluksen toteuttajaksi. Lue lisää kilpailutuksesta Industry Hackin sivustolla.

Kehittyvä Tampere.Finland-sovellus kaupungin päättäjille, asukkaille ja vierailijoille

Tampere.Finland -mobiilisovellus on React Native -pohjainen sovellus, jossa on taustalla Node/React-pohjainen välipalvelin. Käyttäjälle tämä tarkoittaa sujuvaa käyttökokemusta ja kaupungille uusien palveluiden tuonti sovellukseen on kustannustehokasta. Sovellus kerää myös anonyymiä käyttö- ja lokaatiodataa julkisten palveluiden käytöstä mm. liikennesuunnittelun tueksi. Sovellus on osa smart city -ajattelua, joka on nosteessa niin Suomessa kuin maailmalla. Barcelonan Smart City Expossa Kaupunkiappis herätti paljon kiinnostusta. Maailmalla on muutamia vastaavia sovelluksia, mutta niissä on koettu olevan tiettyjä puutteita. Markkinarako tuotteelle on siis olemassa ja kehitämmekin sovellusta jatkuvasti eteenpäin asiakas- ja käyttäjäpalautteen pohjalta. Helmikuussa 2019 julkaistua Tampereen kaupunkisovellusta on ladattu jo yli 85 000 kertaa (6/2020) ja lukema kasvaa hyvällä tahdilla jatkuvasti.

Toiminnot, joita suosittelemme

Digitaalinen kirjastokortti

Kesällä 2019 julkaistu toiminnallisuus digitaalinen kirjastokortti (kotinäkymässä “Sivisty”) tarjoaa Tampereen kirjastokortin haltijalle mahdollisuuden lainata kirjoja puhelimellaan. Kuvassa Geniemin HR Lead Essi käyttää digitaalista kirjastokorttia kirjojen lainaamiseen Tampereen Metso-kirjastossa.

”Latasin appiksen juuri tyttäreni puhelimelle, sillä kirjastakortti on joko A. hukassa tai B. kotona. Nyt kortti kulkee appiksessa (ja luuri luonnollisesti AINA mukana), eikä äidin tarvitse hermoilla, kun kortti jää kotiin” -Essi

Hiilijalanjälkilaskuri

Kesän 2019 aikana sovellukseen julkaistiin hiilijalanjälkilaskuri. Laskuri näyttää käyttäjälle reittioppaan karttanäkymässä, kuinka paljon haetulla reitillä säästää kulkemalla julkisella liikenteellä, pyörällä tai kävellen verrattuna autolla kulkemiseen. Käyttäjä pystyy myös seuraamaan oman hiilijalanjäljen toteutuneita säästöjä Omat matkat -näkymässään.

Uusi, entistä monipuolisempi liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri on julkaistu kesäkuussa 2021. Lue Tampereen kaupungin tiedote 14.6.2021: Liikkumisen hiilijalanjälkeään voi nyt seurata Tampere.Finland-sovelluksessa

Muita toiminnallisuuksia

Sovelluksessa on Tampere Tunnetuksi -passi, joka tarjoaa käyttäjilleen paikallisten yritysten tarjouksia ja etuja. Edut päivittyvät tasaisin väliajoin, joten käyttäjät saavat ajankohtaisia tarjouksia, joita voivat hyödyntää asioidessaan tarjoavien yritysten liikkeissä tai ravintoloissa.

Sovelluksen Liiku-osio tarjoaa reittioppaan, pysäköinnin ja hiilijalanjälkilaskurin lisäksi liikenneseurannan, jossa käyttäjä voi seurata reaaliajassa itse määrittelemiään Tampereen joukkoliikenteen linja-autolinjoja.

Hiljattain sovellukseen julkaistiin kierrätyspisteet (”Kierrätä”) ja viimeisimpänä kaupunkilaisia osallistava ”Vaikuta”-osio.

Toteutetaanko teidänkin kunnalle oma KaupunkiAppis?

Ota yhteyttä, jutellaan!

Tampere.Finland-sovellus: Smart Tampere -menestystarina

Tästä voit katsoa Business Tampereen kanssa yhteistyössä toteutetun Tampere.Finland-sovellus: Smart Tampere -menestystarina -videon, joka sai ensiesityksensä Smart City Expo World Congressissa Barcelonassa marraskuusssa 2021.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Ota yhteyttä ja pyydä KaupunkiAppis-esittely

Tietosuojaseloste*

Jäikö kysyttävää?

Jani Mäki

Jani Mäki

Sales Manager

Jani vastaa mielellään kaikkiin KaupunkiAppikseen liittyviin kysymyksiin ja tekee siitä myös tarjouksen. Ota rohkeasti yhteyttä!

040 545 7814

Luitko jo nämä?

MutkatonKoti -verkkopalvelu auki tablet-näytöllä

Taskut / LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

MutkatonKoti-verkkopalvelu

Tutustu projektiin

Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Tutustu projektiin
Kuluttajaliiton verkkosivusto käyttäjän puhelimessa

Kuluttajaliitto ry

Kuluttajaliiton verkkosivusto tukee uudistettuna paremmin jäsenhankintaa

Tutustu projektiin