Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Lähdimme vuoden 2021 alussa suunnittelemaan Riihimäen kaupungille uutta verkkosivustokokonaisuutta WordPress Multisite -alustalle, joka käsitti kaupungin pääsivuston riihimaki.fi lisäksi erillissivustoja ja kaupungin intranetin. Tavoitteena oli, että kokonaisuus rakennetaan uudelle julkaisualustalle toimittajariippumattomasti helppokäyttöisillä ja nykyaikaisilla ratkaisuilla. Projekti eteni hienosti sovitussa aikataulussa.

Uudistusprojektin taustat ja lähtökohdat

Riihimäki oli tehnyt projektille kattavan pohjatyön yhdessä North Patrolin kanssa, minkä pohjalta vaatimusten tarkennusta ja sivustojen suunnittelua oli suoraviivaista lähteä tekemään yhdessä asiakkaan kanssa. Lähtökohtana oli, että Riihimäki saa uuden verkkosivustokokonaisuuden, joka vastaa nykypäivän tarpeisiin niin ylläpitäjän kuin loppukäyttäjän näkökulmasta, on saavutettava sekä yleiseltä käyttökokemukseltaan vaivaton ja houkutteleva.

Tutustu marraskuussa 2021 julkaistuun Riihimäen julkisiin sivustoihin:

Kaupungin intranet WordPress-julkaisujärjestelmälle

Aiemmin Riihimäen kaupungin verkkosivuston julkaisualustana käytettiin WordPressiä ja intranetin alustana sen sijaan Episerveriä. Henkilöstön viestinnällinen intranet päätettiin uudistaa tässä projektissa WordPressin päälle. Uutta intranetiä käyttää Riihimäen kaupungin organisaatioiden koko henkilöstö, joten siitä suunniteltiin helppokäyttöinen sekä viestinnällisiin tarpeisiin että tiedon löydettävyyteen. 

Intranet on toteutettu samaan multisite-ympäristöön kuin muutkin yllä listatut sivustot ja on toiminnallisuuksiltaan lähes vastaava pääsivuston kanssa. Intranet keskittyy kuitenkin enemmän tiedostojen jakamiseen ja sen tapahtumatoteutus poikkeaa julkisivustosta.

Riihimäen sivustojen suunnittelun kulmakivet

Sivustojen suunnittelussa keskityttiin loppukäyttäjät ja mobiilikäytön erityisesti huomioivaan kokonaisuuteen. Kuntalaisille tarjotaan tietoa helposti löydettävänä, minkä mahdollistavat selkeä ja ja intuitiivinen sivuston rakenne ja käyttöliittymä sekä monipuolinen sivustohaku, jonka moottorina toimii toteuttamamme RediPress-hakukone.

Verkkosivustokokonaisuuksille luotiin sukunäköinen käyttöliittymä, mutta visuaalista erottuvuutta rakennettiin muun muassa värivalinnoilla, kuvaelementeillä, muotokielellä sekä muilla visuaalisilla elementeillä. Sivustojen ylläpitäjät huomioitiin helppokäyttöisellä julkaisutyökalulla, joka tekee sisältöjen ylläpidosta tehokasta ja ohjaa tuottamaan laadukasta sisältöä. Myös saavutettavuuteen panostettiin paljon jo suunnitteluvaiheessa, mikä näkyy esimerkiksi valikkoratkaisussa.

Suunnitteluvaiheen työllistävyys yllätti mukana olleet. Projektin sujuvuuden kannalta avainasemassa olivat Geniemin kärsivällisyys ja yhteistyömallin pysyminen samanlaisena läpi projektin.

Mia Miettinen, Riihimäen kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö

Tärkeimmät toiminnallisuudet ja integraatiot

Active Directory -integraatio

Ylläpitäjät huomioidaan myös kirjautumista helpottavalla Active Directory -integraatiolla (AD-integraatio), joka mahdollistaa kirjautumisen WordPressiin olemassa olevilla Microsoft-tunnuksilla. AD-integraation kautta sivustolle tullaan tuomaan myös ylläpitäjien käyttäjätietojen lisäksi loppukäyttäjille näytettävä yhteystietohakemisto. Ei-aktiivisilta ja/tai poistuneilta käyttäjätunnuksilta kirjautumisoikeudet poistuvat sivustojen ylläpitotyökaluihin ja intranetiin automaattisesti.

Häme Events -integraatio

Rihiimäen kaupungin verkkosivuston tapahtumakalenteri tabletin näytöllä

Riihimäen kaupungin sivustoille tapahtumien tiedot tuodaan Häme Events -järjestelmästä rajapintaa hyödyntämällä. Tapahtumien tiedot (otsikko, kuva, aikaväli, hintatiedot jne) noudetaan sivustolle rajapinnasta tapahtuman tunnisteen perusteella. Integraation toteutuksessa on huomioitu sivuston toiminta tilanteissa, joissa rajapinta ei jostain syystä ole toiminnassa. Rajapinnan toimivuutta edistää sopiva välimuistiratkaisu, jonka myötä rajapintaa ei kuormiteta liikaa.

Monipuoliset hakukoneet helpottamassa sisältöjen löytymistä

Riihimäen sivuston Kunta-Kati mobiilikäytössä

Riihimäen pääsivustolla on käytössä tekoälypohjainen virtuaaliassistentti Kunta-Kati. Jos verkkopalvelun käyttäjä esittää Kunta-Katille kysymyksiä, niin Kunta-Kati vastaa, neuvoo ja palvelee kellonajasta riippumatta. Eri sisältöjen löytymistä on helpottamassa myös jo aiemmin artikkelissa mainittu RediPress-pohjainen hakukone, joka voi kohdistua kerralla kaikkiin samassa multisite-ympäristössä oleviin sivustoihin, tarvittaessa. Hakukoneen ominaisuuksia:

  • hakukone on älykäs, nopea ja laadukas
  • siinä on dynaaminen ja ennakoiva haku
  • haku indeksoi kaikkien sisältötyyppien kaikki kentät ja kaiken metatiedon
  • samaa hakukonetta hyödynnetään myös kohdennettuihin hakuihin eri sivustoilla, kuten esimerkiksi pääsivuston yhteystietohakuun

Geniemin tehtävät Riihimäen sivustouudistuksessa 

Vastasimme Riihimäen kaupungin uuden sivuston projektin suunnittelusta ja organisoinnista, projektinhallinnasta, vaatimusten tarkennuksesta, visuaalisesta ja käyttöliittymäsuunnittelusta, teknisestä suunnittelusta, arkkitehtuurista ja toteutuksesta, laadunvarmistuksesta ja testauksesta sekä julkaisuun liittyvistä toimenpiteistä.

Toteutuksen top 5 huomiot 

  1. Verkkopalvelu on toteutettu WordPress-alustalla
  2. Yhtä WordPress-ympäristöä hyödyntävät useat sivustot (multisite)
  3. Verkkopalvelu on responsiivinen ja toimii eri päätelaitteissa
  4. Sivuston laajassa kokonaisuudessa myös ylläpitäjät on huomioitu helpolla julkaisutyökalulla
  5. Saavutettavuusvaatimukset ohjasivat verkkopalvelun suunnittelua ja toteutusta

Uuden sivuston etusivu on aiempaa viestinnällisempi ja markkinoinnillisempi. Sivuston ylläpitäjät ovat kiitelleet myös esim. kuvagallerioiden helppokäyttöisyyttä ja yksittäisistä toimialoista kaavoitus on ollut erityisen tyytyväinen työkaluun, jolla he voivat kertoa kaavatyön eri vaiheista. Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli tehdä sivustosta loppukäyttäjälle saavutettava, mikä toteutui hienosti.

Mia Miettinen, Riihimäen kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö
riihimaki.fi laptop mockup

Onko mielessäsi laaja kuntasivuston uudistus?

Kerro meille tilanteestasi, niin annamme parhaat vinkkimme siihen, miten onnistut kuntasivuston uudistamisessa. Suunnittelemme ja toteutamme WordPress-verkkopalveluita yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, jutellaan!

Tutustu muihin kuntasivustojen referensseihimme

Lahden kaupunki

Lahden kaupungin WordPress-verkkosivustouudistus onnistui yli odotusten ja aikataulussa sekä budjetissa pysyen

Tutustu projektiin

Kokkolan kaupunki

400-vuotiaan Kokkolan kaupungin verkkosivustouudis­tuksen kärkinä asukaslähtöisyys, käytettävyys, tiedon löydettävyys ja saavutettavuus

Tutustu projektiin

Visit Vaasa

Suomen paras verkkosivusto 2020 on VisitVaasa.fi

Tutustu projektiin

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Jutellaanko?

Jussi Rajamäki Sales Lead

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota yhteyttä Jussiin, niin jutellaan tarkemmin kuntasivustosi uudistamisesta.

046 923 5277