Uusi Nuorten Helsinki -sivusto on nuorille helsinkiläisille relevantin tiedon kokoava verkkopalvelu

Kuntasivusto
Nuorten.helsinki-palvelun etusivun näkymää

Nuorten.helsinki-sivustouudistuksen lähtökohdat ja tavoitteet

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala (myöhemmin Kuva) sisältää neljä palvelukokonaisuutta:

 • Kulttuuripalvelukokonaisuus (HAM Helsingin taidemuseo, kaupunginmuseo, kaupunginorkesteri sekä kulttuuripalvelut ja -politiikka)
 • Kirjastopalvelut (kaupunginkirjasto sekä sen vastuulla olevat valtakunnalliset kehittämispalvelut Suomen yleisille kirjastoille)
 • Liikuntapalvelukokonaisuus vastaa liikunnasta ja liikuntapolitiikasta sekä liikunnan järjestämisestä ja liikuntapaikoista sekä leirintäalueesta.
 • Nuorisopalvelukokonaisuus huolehtii nuorisotyöstä ja nuorisopolitiikasta.

Palvelukokonaisuuksien hajallaan olevia satoja sivustoja on tarkoitus yhdistää kokoaviin, teemallisiin verkkopalveluihin. Yllä listatuista Kuvan palvelukokonaisuuksista uuden verkkopalvelun sai ensimmäisenä nuorisopalvelut (nuorten.helsinki). Nuorten.helsinki verkkopalvelun alustaratkaisuksi Kuva valitsi WordPress Multisiten, jolla on tarvittaessa mahdollista toteuttaa toisiinsa nähden samankaltaisia eri palvelusivustoja hyvinkin kustannustehokkaasti. Nuorisopalvelun sivuston käyttöliittymäelementtien suunnittelussa hyödynnettiin pääosin Helsinki Design Systemiä.

Sivustouudistus tuo Helsingin nuorille suunnatut palvelut paremmin esille

Kuvituskuva Helsingin kaupungista ja veneilevästä nuoresta

Helsingin kaupunki oli tehnyt ison ja huolellisen valmistelevan suunnittelutyön ennen varsinaista toteutusprojektia. Sekä nuorten.helsinki-verkkopalvelun että muiden kokoomasivustojen visuaaliset ilmeet oli suunniteltu alustavasti. Myös verkkopalvelun navigaatio ja esimerkkisivupohjien toiminnot sekä responsiivisuuden liittyvät yksityiskohdat oli määritelty valmiiksi. Meidän tehtäväksi jäi viimeistellä visuaalinen ilme yhteensopivaksi WordPressin kanssa ja tarkentaa toiminnallisuudet yhdessä asiakkaan kanssa. Helsinki Design System ohjasi verkkopalvelun tyylien ja käyttöliittymäelementtien suunnittelutyötä.

Määrittelyiden ja suunnitelmien tarkentamisen lisäksi vastasimme:

 • Verkkopalvelun teknisestä toteutuksesta
 • Testauksesta
 • Asennuksesta
 • Käyttöönotosta ja käyttöönoton tuesta
 • Projektin suunnittelusta ja hallinnasta
 • Dokumentoinnista
 • Ylläpitokäyttäjien koulutuksesta, koulutusmateriaaleista ja käyttöohjeista

Lopputuloksena on nuorten.helsinki-verkkopalvelu, jonka kautta nuoret voivat löytää tekemistä, tapahtumia, harrastuksia, sekä tietoa palveluista omista eikä organisaation lähtökohdista. Nyt nuorille esitellään parempi kokonaiskuva tarjolla olevista palveluista ja saumaton palvelupolku helpottaa verkkopalvelussa tiedon löytämistä.

Sivustouudistuksen palvelukonsepti ja ratkaisut sitä tukemassa

Nuorten.helsinki palvelukonsepti tähtää seuraavien toimintaperiaatteiden optimoimiseen:

 • Käyttäjälähtöisyys
 • Laadukas, tasalaatuinen ja ajantasainen sisältö
 • Strategiakeskeisyys
 • Ylläpidon keveys

Merkittävässä roolissa edellä mainittujen periaatteiden optimointia ovat verkkopalvelun sivupohjien responsiivisesti mukautuva asettelu, jotta palvelun käyttö on helppoa ja sujuvaa kaikenkokoisilla päätelaitteilla. Sisältöjen ylläpitoon asiakkaalle on toteutettu joustava malli, jossa on mahdollista hyödyntää joko tarkemmin suunniteltuja, valmiita sivupohjia tai joustavasti aseteltavia sisältösivuja. Kiinteämmät sivupohjat varmistavat yhdenmukaisemman sisältörakenteen esimerkiksi nuorisotalojen sivuilla ja artikkeleissa. Laskeutumissivut helpottavat sisältökokonaisuuksien hahmottamista ja käyttäjien navigointia palvelussa.

Metatiedot ja RediPress-hakukone

Metatietoja hyödynnetään nuorten.helsinki-verkkopalvelussa monipuolisesti parantamaan niin tiedon löydettävyyttä aihekategorisoinnin ja/tai teemojen avulla kuin hakukonenäkyvyyttä sivupohjien erillisillä metatietokentillä. Tiedon löydettävyyttä helpottaa myös kategoriavalinnat sisältävä sivustohaku, jossa teknisenä hakumoottorina toimii meidän RediPress-hakukone. Sivustohaussa voi suodattaa hakutuloksia valitsemalla kategorioista joko kaikki, artikkelit, sivut, nuorisotalot tai tapahtumat.

Nuorten.helsinki-sivustoon toteutetut integraatiot ja tärkeimmät toiminnallisuudet

Nuorten.helsinki sivusto auki läppärin verkkoselaimessa

Linked Events-integraatio tapahtumille

Jos tarkastellaan esimerkiksi yksittäisen nuorisotalon sivua eli vaikkapa Malminkartanon nuorisotalon sivua (kuvassa), nuorisotalon tulevat tapahtumat tuodaan Linked Events -rajapintaa pitkin nuorisotilan sivulle. Nuorisotilan sivulla tapahtumat näytetään niille toteutetussa tapahtumanostossa, jossa tapahtuman tiedoista esitetään kuva, avainsanat, tapahtuma-aika, otsikko, osoite ja maksullisuuden tieto. Samaa rajapintaa pitkin tuotuna tapahtumia nostetaan muuallekin nuorten.helsinki-sivustolla.

Nuorisotalojen esittelytiedot toimipisterekisteristä

Osa Helsingin kaupungin nuorisotalojen tiedoista tuodaan rajapintaa pitkin kaupungin toimipisterekisteristä. Toimipisterekisteri sijaitsee Palvelukartta-palvelussa, josta nuorisotalojen sivuille tuodaan esittelytiedot, sijainti ja yhteystiedot. Näiden tietojen lisäksi nuorisotilojen sivuille voi vapaamuotoisesti nostaa muun muassa video-, artikkeli- ja tapahtumasisältöjä.

Helsingin kaupungin kaikki nuorisotalot on helposti löydettävissä nuorisotalohakua käyttämällä.

Varaamo-palvelu integraatio

Kun kaupungin nuorisotalossa- tai tilassa on varattavia kohteita eli esimerkiksi huoneita, ne näytetään nuorten.helsinki-sivustolla sitä varten luodulla sisältölohkolla. WordPressin sisältölohkoon haetaan varattavissa olevat kohteet ja niiden tiedot parametrina annettavalla tilatunnuksella Respa-API:sta. Sisältolohkoon tyylitellyt kohteiden kortit toimivat ulkoisina linkkeinä Helsingin kaupungin kehittämään Varaamo-palveluun. Kohteiden varaukset tehdään Varaamossa.

Esimerkki varattavista kohteista Arabian nuorisotalon sivulla.

Käyttäjien ja kirjautumisen AD-integraatio

Nuorten.helsinki-sivuston ylläpitäjille on luotu kolme eri käyttäjätasoa:

 • Pääkäyttäjät
 • Ylläpitäjät
 • Sisällöntuottajat

Helsingin kaupungin henkilökuntaan kuuluvien nuorten.helsinki-sivuston ylläpitäjien tietoja hallinnoidaan kaupungin Active Directory (AD) -hakemistossa. Sieltä ne synkronoidaan automaattisesti sivuston WordPress-hallintaan ja kyseiseen Azure AD -integraatioon käytetään siihen sopivaa WordPress-lisäosaa oikein konfiguroituna. Toteuttamamme Geniem Roles -lisäosa on toteutuksessa mukana, jotta käyttöoikeudet voidaan luoda eri rooleille, jotka yhdistetään tiettyihin AD:n käyttäjäryhmiin.

Miten sivustouudistuksessa onnistuttiin?

Projektin aikana meillä ei ollut mahdollisuutta tavata Kuvan projektitiimiä kertaakaan kasvotusten. Siitä huolimatta projekti vietiin läpi tehokkaasti ja ammattimaisesti hyviä etätyöskentelyn keinoja käyttäen. Asiakas piti erityisesti meidän taustaa ja kokemusta kunnallisten viranhaltijoiden kanssa hyödylliseksi, mikä osaltaan mahdollisti projektin sujuvan läpiviennin poikkeustilanteessa.

Koko projekti on sujunut tähän asti oikein hyvin, vaikka emme ole koko projektin aikana tavanneet toisiamme fyysisesti. Erityisesti projektin aloitus ja ensimmäiset kuukaudet etenivät todella määrätietoisesti ja vauhdikkaasti. Historia toiminnasta kunnallisten viranhaltioitten kanssa yhteistyöstä on ollut erittäin hyödyllinen.

Juha Huhta, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki

Mikäli teidän organisaatio kaipaa sivustouudistukseen vahvaa projektinhallintaosaamista ja etätyöskentelykulttuuria, ota yhteyttä, niin selvitetään yhdessä projektinne lähtökohdat ja onnistumisen periaatteet.

Onko mielessäsi laaja sivustouudistus?

Kerro meille tilanteestasi, niin annamme parhaat vinkkimme siihen, miten onnistut verkkosivustouudistuksessa. Suunnittelemme ja toteutamme WordPress-verkkopalveluita yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, jutellaan!

Luitko jo nämä?

Reka Kaapeli Oy

Reka.fi-verkkosivustouudis­tuksessa vaihdettiin julkaisujärjestelmä Drupalista WordPressiin

Tutustu projektiin

Sylva ry

Sylvan verkkopalvelun uudistus

Tutustu projektiin

Kokkolan kaupunki

400-vuotiaan Kokkolan kaupungin verkkosivustouudis­tuksen kärkinä asukaslähtöisyys, käytettävyys, tiedon löydettävyys ja saavutettavuus

Tutustu projektiin

Miten voisimme olla avuksi?

Tietosuojaseloste*

Laita viestiä tai soita!

Jussi Rajamäki Sales Lead

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota yhteyttä Jussiin ja pyydä tarjous uuden verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

046 923 5277