Miten lukosta tuli älykäs

Vuoden 2014 alussa saimme mielenkiintoisen haasteen. Suomalainen älylukkoja valmistava Rollock halusi mobiilisovelluksen, jonka avulla voi avata ovia. Sovelluksella piti myös pystyä ohjelmoimaan lukko helpommin kuin ohjelmointikortin avulla, hakemaan lukosta logi, josta näkee kuka ovesta on kulkenut, sekä avata ovi ns. hands free -moodilla niin, että puhelin voi olla taskussa ja lukko avautuu automaattisesti, kun käyttäjä tulee oven lähelle.

Konseptointi ja Design edellä

Lähdimme alkuun konseptoimaan sovelluksen käyttökokemusta ja visuaalista ilmettä samalla kun tekninen tiimi alkoi selvittää, miten koko avaamisprosessi tapahtuisi, mikä käytännössä on avain ja kuinka turvallista kaikki tämä on.

rollock_wireframe_v0.1
Ensimmäinen hahmotelma käyttöliittymästä pureutui sovelluksen ja lukon yhdistämiseen ensimmäistä kertaa.

Rollock UX_v1

Kun sovelluksen prototyyppiin, joka toteutettiin HTML-protona, lisättiin visuaalisia elementtejä, alkoi käyttäjäkokemus selkeytyä. Kaikessa painotettiin selkeyttä, tyyliä ja turvallisuuden tunnetta. Ns. sprintti 0, eli suunnittelusprintti, valmistui aikataulussa. Tässä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin.

Teknisen suunnittelun aikana päädyttiin käyttämään Bluetooth Low Energy eli BLE -protokollaa, joka oli korvannut edellisen generaation bluetooth protokollan moderneissa puhelimissa. BLE protokollan päälle oli haasteellista suunnitella  lukon vaatimat toiminnot joista haasteellisin oli HandsFree -toiminto. BLE:n natiivi salaus on 128 bittinen, joten se on hyvin tietoturvallinen itsessään ja päätimme sen riittävän tietoturvaksi.

Welcome to the Jungle

Vaikka tiesimme, että vasta Androidin tulevat versiot tukevat BLE -protokollaa tarpeeksi laajalti, olimme speksin mukaan siinä uskossa, että iOS tukee sitä jo. Opimme, että se mitä paperilla lukee voi olla hyvin toista, mitä laitteesta oikeasti löytyy. iOS -implementaatio BLE -protokollasta toimi hyvin omalla tavallaan ja esimerkiksi hands free -toiminnon toteutus oli kohtuullisen monimutkaista. Miten toimia kun lukkoja on talossa useita, sekä useita puhelimia, jotka toimivat avaimina?

IMG_52351

Lopullinen ratkaisu vaati lukuisia päiviä (viikkoja ja kalenterikuukausia) testausta ja erehdyksen kautta oppimista. Loppujen lopuksi onnistuimme kiertämään iOS-alustan rajoitteet ja hands free -ominaisuus saatiin toimimaan. HF-ominaisuudessa on tärkeää, että Rollock tunnistaa kummalla puolella puhelin on, jolloin hands free toimii vain oven ulkopuolella, muuten lukko avautuisi, kun käyttäjä kävelee oven lähelle sisäpuolella.

Nyt kun lukkoa ja avaimena toimivaa sovellusta on päässyt käyttämään, tavalliset lukot tuntuvat auttamatta vanhanaikaisilta. Tivi ja Teknavi ovat jo ehtineet tehdä lukosta jutun. Tässä vielä Rollockin oma esittelyvideo.

Mikäli etsit toteuttajaa esineiden internet sovellusalueelle, tulemme mielellämme kertomaan osaamisestamme. Ota yhteyttä sales(at) geniem.com

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Ota yhteyttä

Petri Siltala

Sales Manager

Ota yhteyttä Petriin ja pyydä tarjous uuden verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

041 506 2462

Luitko jo nämä?

Reka Kaapeli Oy

Reka.fi-verkkosivustouudistuksessa vaihdettiin julkaisujärjestelmä Drupalista WordPressiin

Tutustu projektiin

Sylva ry.

Sylvan uusi verkkopalvelu on nopea ja kohderyhmiään paremmin palveleva

Tutustu projektiin
Nuorten.helsinki-palvelun etusivun näkymää

Nuorten Helsinki

Uusi nuorten.helsinki-sivusto on nuorille helsinkiläisille relevantin tiedon kokoava verkkopalvelu

Tutustu projektiin