Hyvällä sisältösuunnitelmalla onnistunut sivustouudistus

Loimme Suomen evankelis-luterilaisten hiippakuntien käyttöön “kotisivukoneen” WordPress Multisite Networkin päälle. Sivustoilla on yhtenäinen teema ja koodipohja, mutta sisältöjä hallinnoidaan sivustokohtaisesti. Hiippakuntien sivustot on tarkoitettu työntekijöille ja sellaisiksi aikoville sekä muille pienemmille kohderyhmille. Vaikkakin hiippakunnat tekevät myös yhteistyötä, on verkkosivustojen tarpeissa paljon eroavaisuuksia. Eroavaisuudet heijastuvat sisällöntuotantoon ja tämä oli keskeinen huomioitava asia suunnitteluvaiheessa.

Joustavuutta ja jaksotusta erilaisiin sisältötarpeisiin

Jokainen sivusto koostuu viidestä eri sisältötyypistä: Sivut, Artikkelit, Blogit, Tapahtumat ja Usein kysytyt kysymykset (FAQ). Ne antavat valinnanvaraa sisällöntuotantoon. Valinnanvapauden mukana tulee kuitenkin aina vastuu, sillä sivuston käyttökokemuksen kannalta on tärkeää, että sisältöä käytetään johdonmukaisesti.

Sivustolle on suunniteltu komponenttipohjainen päätason sivurakenne, jonka ansiosta eri hiippakunnat voivat tehdä sivusta hyvinkin erilaisia. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

  • kuva vasemmalla, oikealla tai taustakuvana
  • kuvan koko iso/pieni
  • perinteinen sisältöeditori
  • jaksot (tai haitarit, eli accordionit)
  • painikkeet

Komponenttirakenne mahdollistaa myös sisältöosioiden järjestyksen vaihtamisen helposti raahaamalla. Sisältösivulle on mahdollista nostaa artikkeleita tietystä kategoriasta, esimerkiksi istuntojen päätöksiä. Ylläpitäjän niin halutessa, sivulle voi myös nostaa aiheeseen liittyviä FAQ-kysymyksiä tai lisätä lomakkeen, jolla käyttäjä voi tilata uutiskirjeen.

Käyttäjäystävällistä navigointia

Päävalikoille on määritetty tarkka yhtenäinen malli, eikä se sisällä laajennettavia osioita. Tämä on usein käyttäjän kannalta helpompi tapa navigoida laajalla sivustolla, sillä valittavia ja hahmotettavia asioita ei tarjota liikaa.

Komponenttisivulla ei ole varsinaista alavalikkoa, mutta sivun sisäinen ankkurivalikko vie käyttäjän etsimänsä sisällön pariin. Ylläpitäjän tulee vain lisätä sisältöosion sille varattuun kenttään haluamansa teksti, joka näytetään käyttäjälle ankkurivalikossa, jota klikkaamalla päätyy oikean sisällön pariin.

Näkymä administa
Näkymä sivulta

Lisäksi teemalla on omat asetukset, jota kautta muokataan sivustokohtaisesti mm. footerin sisältöjä, sometilejä, logoja sekä eri sisältötyyppien arkistojen ulkoasuja.

Alussa oli sisältö…

Sivustouudistuksissa usein sivuutetaan sisällöllinen puoli, vaikka sisältörakenne on yksi tärkeimpiä asioita käyttökokemuksen kannalta. Sisältö määrittelee myös jo paljon käyttöliittymän suhteen. Usein sisältöjä ei välttämättä ole suunniteltu lainkaan, tai on haukattu liian suuri pala kerralla ja päätetty uudistaa kerralla kaikki sisällöt varaamatta siihen kuitenkaan tarvittavia resursseja.

Sisältöongelmat johtunee enimmäkseen pitkään jatkuneesta uudistamistarpeesta ja sen luomasta tuskasta. Tuska kohdistuu juuri sisältöihin, vaikka niissä ei välttämättä olisikaan sinällään mitään vikaa. Monesti riittäisi, että sisältörakenne mietittäisiin uusiksi, turhat sisällöt karsittaisiin pois ja olennaisia korostettaisiin ja luotaisiin myös uutta sisältöä.

Turun arkkihiippakunta oli uudistuksen kohteena hiippakunnista ensimmäisenä ja heillä oli ihailtavan hienosti hoidettu tämä puoli alkaen sisältösuunnitelmasta, joka oli vastuutettu, aikataulutettu ja suunnitelman eteneminen oli valvottua. Tehtävään oli erikseen nimetty henkilö, joka teki hyvää työtä ja mahdollisti uudistuksen onnistumisen. Tästä osoituksena esimerkki: ennen uudistusta Turun arkkihiippakunnan sivustolla oli peräti 1200 yksittäistä sivua. Nyt niitä on 81.

Tutustu onnistuneen projektin lopputulokseen:

Viestintäsihteeri Anne Kähäri kiitteli Geniemin tiimiä loistavasta yhteistyöstä huippuarvosanoin ja Geniemin päässä oltiin vastavuoroisesti erittäin tyytyväisiä Kähärin työhön projektin vetämisessä Hiippakuntien päässä.

Kiitos erittäin hyvästä työstä. On ollut ilo työskennellä koko teidän tiimin kanssa.

Anne Kähäri, projektipäällikkö, Kirkkohallitus

Onko mielessäsi laaja sivustouudistus?

Kerro meille tilanteestasi, niin annamme parhaat vinkkimme siihen, miten onnistut verkkosivustouudistuksessa. Suunnittelemme ja toteutamme WordPress-verkkopalveluita yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, jutellaan!

Luitko jo nämä?

MutkatonKoti -verkkopalvelu auki tablet-näytöllä

Taskut / LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

MutkatonKoti-verkkopalvelu

Tutustu projektiin

Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Tutustu projektiin
Kuluttajaliiton verkkosivusto käyttäjän puhelimessa

Kuluttajaliitto ry

Kuluttajaliiton verkkosivusto tukee uudistettuna paremmin jäsenhankintaa

Tutustu projektiin

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Ota yhteyttä

Jussi Rajamäki Sales Lead

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota yhteyttä Jussiin ja pyydä tarjous uuden verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

046 923 5277