Business Tampere tuo yritystiedot kuntapäättäjien ja -toimijoiden saataville

Yritystieto.businesstampere.fi on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiön, Business Tampere Oy:n, virallinen yritystietohakemisto. Mikä sai Business Tampereen uudistamaan yritystietopalvelun avoimen lähdekoodin päälle räätälöitynä ohjelmistokehitysprojektina ja miten Geniem onnistui palvelun toteuttamisessa? Tässä artikkelissa käymme läpi hanketta asiakkaamme näkökulmasta.

Yritystieto kasvun mahdollistajana

Business Tampere edistää investointeja ja tekee seutua tunnetuksi hyvänä paikkana yrittää, kasvaa, tehdä töitä ja kansainvälistyä. Tampereen lisäksi yhtiön omistavat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Business Tampere Kuvituskuva
Kuva: Mirella Mellonmaa

Jo kymmenen vuoden ajan yhtiö on auttanut yrityksiä kehittymään tarjoamalla erilaisia palveluita yritysten kehittämiseen yhden katon ja sivuston alla. Business Tampere uskoo tiedon vapaaseen levittämiseen ja sitä kautta uuden kehittämiseen. “Tavoitteena on jakaa omistajakunnille mahdollisimman reaaliaikaista tietoa johtamisen tueksi, edistää investointeja ja houkutella uusia yrityksiä ja osaavaa työvoimaa luomalla paras ympäristö yritystoiminnalle”, Business Tampereen palveluvastaava Noora Vaaraniemi kertoo.

Haasteena tiedon pirstaloituminen 

Business Tampereella oli ongelma: sen verkkosivustolla aiemmin ollut yritysrekisteripalvelu oli tullut tiensä päähän. Sen käyttöliittymä oli kömpelö käyttää, eivätkä tiedot päivittyneet reaaliaikaisesti. Business Tampere halusi tarjota mahdollisimman ajantasaisia yritystietoja yksinkertaisella tavalla, mutta tiedot olivat hajallaan ja maksullisina eri palveluissa. Tarvittiin palvelu, josta saisi eri tietolähteistä yhdistetyt yritystiedot mahdollisimman reaaliaikaisesti, yhdestä paikasta. 

Raajarikkoa palvelua lähdettiin kehittämään Geniemin kanssa räätälöidysti kohti tavoitetilaa. “Meillä oli tahtotila saada aikaiseksi palvelu, joka näyttäisi Tampereen kaupunkiseudun elinkeinodataa reaaliaikaisesti, jonka tarve on kasvava. Vanhassa toteutuksessa ei pystytty esim. näyttämään selkeästi, mitkä yritykset kasvavat ja mitkä työllistävät eniten”, Vaaraniemi pohtii. 

Yritystiedot saataville avoimen koodin pohjalta

Business Tampereelle oli tärkeää lähteä toteuttamaan palvelua avoimella lähdekoodilla. Julkisena toimijana se haluaa, että voi vapaasti levittää sitä muille toimijoille, jotka voivat halutessaan ottaa palvelun käyttöön sekä kehittää ja rikastaa sitä edelleen. Toimintamalli oli hyvin sopiva molemmille osapuolille: avoimen lähdekoodin kehittäminen on Geniemille sydämen asia. Business Tampere valitsi Geniemin yritystietopalvelunsa tekijäksi, koska oli kuullut hyvää sen Tampereen kaupungille tekemistä projekteista/ratkaisuista. 

Business Tampere Kuvituskuva
Kuva: Mirella Mellonmaa

Business Tampere halusi toteuttaa palvelun, joka tarjoaa monipuolisen elinkeinotiedon lisäksi tietoa siitä, millainen markkina-alue Tampereen seutu on ja millaista osaamista täältä löytyy. Tavoitteena oli saada tiedot tarjolle visuaalisessa muodossa, jossa tietoa on helpompi omaksua. Huomattiin, että aiemmin käytössä ollut sapluuna ei toiminut toivotulla tavalla, joten projektissa päädyttiin avaamaan palveluväylä, joka tuo yritystiedot palveluun usean integraation kautta eri lähteistä.

Kommunikaatio ja käyttäjälähtöisyys takaavat projektin onnistumisen 

Työskentely on sujunut mallikkaasti, ja olemme olleet tyytyväisiä siihen, mitä on saavutettu.

Noora Vaaraniemi, Business Tampere

On harvinaista, että projekti sujuu loppuun asti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Usein projektin edetessä tai viimeistään ensimmäisen version valmistuttua tulee uusia kehitysideoita palveluun. Tämäkään projekti ei tehnyt poikkeusta, vaan palvelun ensimmäinen versio oli vasta lähtölaukaus ja kehitysideoita alkoi muodostua, kun sitä päästiin käyttämään toden teolla. Työn edetessä ensimmäisestä versiosta pidemmälle korostui tiedon esittämisen visuaaliset tarpeet sekä uudet ominaisuudet, kuten kartta- ja paikkatiedot.

Kaikki asiat eivät aina ole asiakkaan tai toteuttajan päätettävissä, vaan voi esimerkiksi viedä aikaa saada yhdistettyä eri lähteistä kerätyt tiedot. Kannattaa siis varautua siihen, että vaikka kaikki olisi suunniteltu viimeisen päälle, viivästyksiä voi silti tulla. “Olemme oppineet projektin aikana, että muun muassa edellä mainituista syistä usean eri rajapinnan saaminen toimimaan keskenään voi viedä yllättävän paljon aikaa”, Vaaraniemi mainitsee. 

Viestintää ei voi koskaan olla liikaa. Niinpä viestinnässä on hyvä olla selkeä käytäntö, jonka avulla asiakas pysyy kärryillä projektin etenemisestä. Pikaviestintäsovellus Slackin käyttäminen on auttanut projektin sisäisessä viestinnässä asiakkaan ja toimittajan välillä. 

“Olemme tyytyväisiä joustavuuteen, ja Geniemiltä löytyy hyvää osaamista. Tällaiset seikat ovat edistäneet yhteistyötä hyvin. Työskentely on sujunut mallikkaasti, ja olemme olleet tyytyväisiä siihen, mitä on saavutettu”, Vaaraniemi tiivistää yritystietopalvelun projektin kulun.

Artikkelikuva: Mirella Mellonmaa

Kuvien lähde: Business Tampere

Onko mielessäsi laaja sivustouudistus?

Kerro meille tilanteestasi, niin annamme parhaat vinkkimme siihen, miten onnistut verkkosivustouudistuksessa. Suunnittelemme ja toteutamme WordPress-verkkopalveluita yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä, jutellaan!

Luitko jo nämä?

MutkatonKoti -verkkopalvelu auki tablet-näytöllä

Taskut / LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

MutkatonKoti-verkkopalvelu

Tutustu projektiin

Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupungin uusi verkkosivusto, intranet ja erillissivustot

Tutustu projektiin
Kuluttajaliiton verkkosivusto käyttäjän puhelimessa

Kuluttajaliitto ry

Kuluttajaliiton verkkosivusto tukee uudistettuna paremmin jäsenhankintaa

Tutustu projektiin

Mitä voisimme tehdä sinua varten?

Tietosuojaseloste*

Ota yhteyttä

Jussi Rajamäki Sales Lead

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota yhteyttä Jussiin ja pyydä tarjous uuden verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta.

046 923 5277