Verkkopalveluiden saavutettavuus

Suomessa on yli miljoona ihmistä, jotka tarvitsevat saavutettavuutta ja joilla on vaikeuksia hoitaa normaaliin arkeen kuuluvia asioita. Verkkopalveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa onkin tärkeää huomioida myös niiden saavutettavuus.

Saavutettavuus tarkoittaa helpommin käytettäviä verkkopalveluita ja tätä voidaan arvioida WCAG-standardin avulla. Saavutettavuusdirektiivin tehtävä on edistää yhdenvertaisuutta, jotta kukaan ei jää palveluiden ja yhteiskunnan ulkopuolelle: hoitamaan asiansa verkossa ja asioimaan esimerkiksi kunnan sivuilla.

Verkkopalveluiden saavutettavuustasoja on erilaisia. Julkiset toimijat ovat pakotettuja noudattamaan saavutettavuusdirektiiviä, mutta myös yritysten olisi hyvä ottaa huomioon saavutettavuus verkkosivustoillaan.

Jutellaanko lisää?
Saavutettavat verkkopalvelut

Verkkosivuston käyttäminen voi jossain tapauksissa olla mahdotonta esimerkiksi suorassa auringonpaisteessa. Tämä riippuu muun muassa siitä, millä tavalla värejä ja kontrasteja sivustolla käytetään. Tarkistamme tilanteen puolestasi!

Saavutettavuuden arviointipalvelumme

Ratkaisumme verkkopalvelusi käytettävyyden ongelmakohtien selvittämiseksi.

Geniem hahmo

Näin toimimme

Aloitamme kaikki arvioinnit skannaamalla sivuston Siteimprove-työkalulla. Valikoidut sivuston osiot ja käyttäjäpolut testataan tämän jälkeen manuaalisesti käyttämällä sivustoa näppäimistöllä ilman hiirtä, mm. näkövammaisten käyttämillä ruudunlukijoilla ja tietokoneen korkeakontrastisessa tilassa. Lisäksi käytämme osaan WCAG-onnistumiskriteereistä niitä varten erityisesti suunniteltuja testejä.

Geniem hahmo

Tätä saat, kun tilaat

Räätälöimme sivustollesi kattavan arvioinnin, jonka pohjalta rakennamme raportin ongelmanratkaisuehdotuksineen kriittisyyden mukaan lajiteltuna. Yksilöimme kunkin ongelman kohdalla sen, mitä WCAG-kriteeriä sivusto rikkoo. Huomioimme myös WCAG 2.2. -uudistukset. Tämän jälkeen pystyt tekemään nopeitakin ratkaisuja sivustosi jatkokehityksen suhteen ja tarvittaessa listaamaan ne myös saavutettavuusselosteeseen, jonka teossa autamme mielellämme.

Geniem hahmo

Miksi panostaa saavutettavuuteen?

Internetin tulisi olla esteetön ja kaikenlaisten ihmisten käytettävissä. Tarve saavutettaville ja esteettömille ratkaisuille koskettaa lähes jokaista meistä jossain elämämme vaiheessa – jopa 15-20 % väestöstä on jokin sellainen vamma tai haitta, joka edellyttää saavutettavia digitaalisia ratkaisuja. Myös väliaikainen vamma voi estää esimerkiksi hiiren käytön. Käytettävyyden tulee olla kunnossa mahdollisimman monilla eri päätelaitteilla ja eri tilanteissa.

Saavutettavuusosaaminen ja -kokemus

Olemme Suomen ensimmäisiä kansainvälisen saavutettavuusjärjestön IAAP:n jäseniä. Saavutettavuusosaamista olemme rakentaneet jo useita vuosia. Annanpura on kouluttanut jo yli 20 asiantuntijaamme sekä saavutettavuuden suunnittelussa, toteutuksessa että testauksessa. Lisäksi useat asiantuntijamme ovat suorittaneet mm. IAAP:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden tarjoamia saavutettavuuskoulutuksia ja -sertifiointeja.

Olemme toteuttaneet saavutettavuusauditointeja muun muassa Helsingin kaupungin VerkelleSininauhaliitolleBusiness TampereelleTampereen Musiikkijuhlille ja Siilinjärven kaupungille.

Sivuston ulkoasu ja toiminnallisuudet ovat myös saaneet kehuja. Ja tietenkin myös saavutettavuusnäkökulma on huomioitu.

Senni Moksu, viestintäpäällikkö, Lahden kaupunki

Referenssit

Tutustu saavutettaviin verkkopalveluihin – tässä toteutuksiamme, joissa saavutettavuus on ollut merkittävässä roolissa:

Sylva ry

Sylvan verkkopalvelun uudistus

Tutustu projektiin

Kokkolan kaupunki

400-vuotiaan Kokkolan kaupungin verkkosivustouudis­tuksen kärkinä asukaslähtöisyys, käytettävyys, tiedon löydettävyys ja saavutettavuus

Tutustu projektiin

Lahden kaupunki

Lahden kaupungin WordPress-verkkosivustouudistus onnistui yli odotusten ja aikataulussa sekä budjetissa pysyen

Tutustu projektiin

Mikä on verkkopalvelusi saavutettavuuden nykytila?

Jätä yhteystietosi, niin käymme sivustosi pääkohdat läpi ja annamme suosituksemme jatkotoimenpiteistä sekä hinta-arvion kattavalle saavutettavuuden arvioinnille.

Tietosuojaseloste*

Ota yhteyttä

Jani Mäki

Jani Mäki

Sales Manager

Ota yhteyttä Janiin, kun haluat kuulla lisää saavutettavuuspalveluistamme. Jani kertoo mielellään lisätietoja.

040 545 7814