Grand One 2022 -finalisti kategoriassa
Paras mobiilipalvelu

Martat-sovellus taskuun ja arki haltuun

Geniemin yhteistyössä Marttaliiton kanssa suunnittelema ja toteuttama Martat-mobiilisovellus toi 120-vuotiaan Marttaliiton kertarysäyksellä digiaikaan. Suosion niin nuorisolaisten kuin vanhemmankin ikäpolven keskuudessa saavuttanut maksuton mobiilisovellus tuo Marttojen parhaat ruokaohjeet sekä rakastetuimmat kodin, keittiön ja puutarhan neuvot kätevästi puhelimeen. Sovelluksen käyttäjät voivat jakaa onnistumisen ilon ja arjen pulmat muiden marttailuun hurahtaneiden kanssa. Arki haltuun – Martta taskuun!

Jutellaanko lisää
Martat-sovellus taskuun ja arki haltuun

Lähtökohta: digiloikka loi tarpeen mobiilisovellukselle

Vuonna 1899 perustetulla Marttaliitolla on yli 120 vuoden kokemus sisällöntuotannosta – ruokaohjeet ja vinkit parempaan arkeen ovat olleet osa Marttojen toimintaa alkutaipaleelta alkaen. Marttaliitto tunnetaan tänäkin päivänä oivista neuvoistaan ja vinkeistään, ja Marttojen tuottama sisältö herättää kiinnostusta edelleen. Sisältöteemat ovat pysyneet koko ajan samoina: marjastus, sienestys, säilöntä, korjausompelu, hyötykasviviljely sekä puutarha ovat kaikki edelleen yhtä ajankohtaisia ja kiinnostusta herättäviä aiheita.

Nykypäivänä Marttojen verkkosivuilla on liki 16 miljoonaa sivukatselua vuodessa. Eri-ikäiset ja ympäri Suomea asuvat ihmiset etsivät martat.fi-sivuilta vastauksia arjen kysymyksiin. Vaikka sivustolla on liikennettä runsaasti, niin haasteeksi on muodostunut se, että sivukävijät konvertoituvat huonosti: sivuille tullaan ja lähdetään pois.

Tähän haluttiin muutos, ja Marttaliitto käynnisti alkuvuodesta 2021 laajat kehittämishankkeet, joiden tavoitteena on parantaa asiakaskokemusta sekä tarjota entistäkin laajemmin ja monipuolisemmin sisältöjä kaikille marttailusta kiinnostuneille. Marttaliitto on Suomen luotetuin neuvontajärjestö ja liitossa pohdittiin, miten parhaiten saisi tarjottua apua ja vastauksia arjen kysymyksiin silloin, kun sitä eniten tarvitaan – suosikkisisältöä on niin paljon. Villasukan kutominen, tomaatin ja chilin kasvattaminen, uunin puhdistaminen, purkkatahran poisto ja isoäidin siivousvinkit ovat suosikkeja, mutta miten ne löytää oikeassa hetkessä? Ja miten omassa arjessa ekologiset kestävän arjen sisällöt voisivat olla enemmän läsnä? Yhdeksi tavoitteeksi Marttojen jättimäiselle digiloikalle asetettiinkin se, että vispipuuroreseptin lisäksi sivuilla vierailijat tutustuisivat myös muihin sisältöihin sekä marttamaiseen arkeen. Haluttiin siis saada aikaan tiiviimpää vuorovaikutusta kävijöiden kanssa.

Tästä konkreettisesta tarpeesta syntyi ratkaisu: helppokäyttöinen mobiilisovellus. Marttaliitto haluaa tarjota luotettavia neuvoja jokaisen arkeen – myös uusille kohderyhmille, jotka voidaan tavoittaa mobiilisovelluksen avulla. Marttaliitto päätti viedä rakastetuimmat sisältönsä eli kodin, puutarhan ja keittiön neuvot, mobiilisovellukseen.

Hyvä arki kuuluu kaikille. Tämä on Marttaliiton motto, ja juuri sitä haluamme toimintamme digitalisoinnilla ihmisille tarjota. Meille on järjestönä tärkeää, että olemme kiinni tässä ajassa ja pystymme palvelemaan kaikkia kansalaisia paremmin.

Marianne Heikkilä, pääsihteeri, Marttaliitto
Marttaliitto halusi toteuttaa helppokäyttöisen, maksuttoman ja osallistavan mobiilisovelluksen. Tämä istuu myös Marttaliiton digistrategiaan, jossa painotetaan sitä, että vuorovaikutusta ja osallistamista Marttojen sisällön pariin halutaan lisätä. Erityisesti haluttiin tavoittaa nuoret aikuiset ja saada heidät mukaan marttamaiseen arkeen.

Strategia

Marttaliitto halusi toteuttaa helppokäyttöisen, maksuttoman ja osallistavan mobiilisovelluksen. Tämä istuu myös Marttaliiton digistrategiaan, jossa painotetaan sitä, että vuorovaikutusta ja osallistamista Marttojen sisällön pariin halutaan lisätä. Erityisesti haluttiin tavoittaa nuoret aikuiset ja saada heidät mukaan marttamaiseen arkeen.

Mobiilisovellus tarjoaa räätälöityä ja käyttäjänsä mielenkiinnon mukaista sisältöä. Sovellus on henkilökohtainen ja jokaiselle käyttäjälle omanlainen. Martat-sovelluksesta voi muokata itselleen sopivan kertomalla sovellukselle omat kiinnostuksen kohteet. Näin saa puhelimeensa juuri itseä kiinnostavat sisällöt ja arkea hyödyttävät muistutukset. Henkilökohtaisuus ja yhteisöllisyys erottavat sovelluksen verkkosivuista. Digitalisoitumisella Marttaliitto pyrkii parantamaan palvelujaan ja olemaan läsnä siellä, missä kestävän arjen ystävätkin ovat – visiona on parantaa kaikkien suomalaisten arkea.

Martat-sovelluksen suunnittelun lähtökohdat ja tärkeimmät tavoitteet

 • helppokäyttöisyys – mahdollisimman selkeä ja yksinkertainen sovellus
 • sovelluksella on iloinen, värikäs ja marttamainen ilme
 • olla enemmän läsnä nuorten aikuisten arjessa
 • saada marttamaiset teot osaksi suomalaisten arkea

Vispipuuroa ja villasukkia – hyvästä arjesta parempi maailma

Martat-sovelluksen haluttiin konkretisoivan Marttaliiton Hyvästä arjesta parempi maailma -mottoa: haluttiin, että sovellus tekee tavallisesta arjesta paremman ja kannustaa kivalla tavalla kestävän arjen tekoihin. Nuoret ovat tänä päivänäkin edelleen kiinnostuneita isoäidin siivousvinkeistä, kuten etikalla tai soodalla siivoamisesta. Sovelluksen avulla Martat voi kohdata vielä enemmän ihmisiä ja saada marttailua arkeen viemällä siivousvinkit ja hyötypuutarhan hoito-ohjeet jokaisen taskuun. Sovelluksesta saa tilata itselleen muistutuksia arkiaskareista, joten pakastimen sulatus tai kahvinkeittimen puhdistus eivät jää vain ajatuksen tasolle. Sovelluksen avulla autetaan ryhtymään tuumasta toimeen – siis jalkautetaan kestävän arjen vinkit osaksi arkipäivää. 

Marttayhteisö tekee sovelluksesta erityisen.

Minttu Salminen, Martat-sovelluksen tuoteomistaja, Marttaliitto

Luova ratkaisu: Martat-sovellus on ainutlaatuinen

Tämänkaltaista suomalaista sovellusta, joka yhdistää ruokaohjeet kodinhoidon sisältöihin, ei ole muita olemassa. Samalla kun valmistaa uuniruokaa, voi katsoa ohjeet uunin puhdistukseen. Jos etsii kalakeiton reseptiä, ehkä haluaa samalla kurkata ohjeet kalan käsittelyyn? Martat-sovelluksen lähtökohtana oli luoda kestävän arjen kokonaispaketti, joka kehittyy yhdessä käyttäjien mukana.
 
Marttojen ruokaohjeet eroavat muiden ruokasovellusten ja reseptipankkien ohjeistuksista siinä, että Marttojen ruokaohjeet ovat taatusti arkeen sopivia, helppoja, nopeita, terveellisiä ja edullisia. Ainesosaluettelo on lyhyt; tarvittavat ainesosat löytää helposti lähikaupasta ja hävikki minimoidaan.  
 
Martat ovat mestareita kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämisessä, ja satokauden antimien hyödyntäminen on ruokaneuvonnan ytimessä. Sesongin ruokaohjeista onkin tullut nopeassa ajassa käyttäjien suosikkisisältö. Ruoka-ohjeiden lisäksi sovelluksesta saa tietoa siitä, miten vaikkapa sitruunaa hyödynnetään siivouksessa ja miten siemenistä kasvatetaan huonekasveja.

Ainutlaatuinen on myös mahdollisuus tallentaa oma ruokaohje sovellukseen. Oman ruoka-ohjeen saa lisättyä tekstinä, kuvana tai linkkinä, joten kaikki ruutukaappaukset, valokuvat printtilehdistä ja linkit suosikkiresepteihin saa nyt koottua helposti samaan paikkaan. Omista kokkauskokeiluista on ihana liittää oma kuva reseptin kylkeen. Kun nyt tallentaa joulun suosikkijälkkärin reseptin sovellukseen, ei tarvitse ensi jouluna miettiä, mikä se paras resepti olikaan. Sovelluksesta löytyy valmiit Marttojen ruokalistat, joita voi helposti muokata mieleisekseen korvaamalla vaihtoehtoja omilla suosikeilla. Käyttäjä voi luoda vaikka kokonaan oman ruokalistan, joka kulkee aina kätevästi mukana. Suunnitelmallisuus vähentää hävikkiä, siksi hyvät suunnittelutyökalut tuotiin sovellukseen.  
 
Martat-sovellus haluaa mullistaa kodinhoidon. Uniikkina sisältönä päätettiin luoda kodinhoidon muistutukset -toiminto. Toiminnon avulla käyttäjä voi tilata muistutuksia arkiaskareista, kuten lakanoiden vaihdosta tai kukkien kastelusta. Martoilla on suositustiheys, mutta käyttäjä itse määrittää ajankohdan eli haluaako muistutuksen esimerkiksi kerran viikossa torstaisin vai kerran kuussa lauantaina. Martat-sovellus siis muistaa puolestasi! 

Sovelluksen toteutus

Martat-sovellus on helppokäyttöinen React Nativella toteutettu sovellus iOS:lle ja Androidille. Sovelluksessa sisällöt ovat personoitavissa käyttäjän omien mieltymysten mukaan oikopolkujen ja suodatuksen avulla.  

Sovellus kehitettiin tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Testiryhmään kuului eri-ikäisiä marttoja ja ei-marttoja eri puolilta Suomea ja heiltä kerättiin arvokasta palautetta kahdesta eri versiosta ennen julkaisua.  

Pääsisällöt

 • Marttojen verkkosivuilta tuodut ruokaohjeet, rakastetuimmat kodin vinkit sekä kestävän arjen asiaa sieniretkistä hyötykasvien viljelyyn
 • Ohjeet arkiaskareisiin ja muistutusten tilaus 
 • Marttayhteisö: keskustelua kysy- ja vastaa -hengessä eri aihealueissa
 • Marttavihko, johon voi säilöä suosikkisisältönsä Marttojen ruokaohjeista ja vinkeistä, luoda omia ruokalistoja sekä tehdä ruokaohjeita talteen omaan käyttöön
 • Kodin juhlapaketti: joulu, pääsiäinen, kevään juhlat: joulun kukkaideat, ideoita pehmeiksi paketeiksi, kattausvinkit, leivontaohjeet, ym.
Marta-sovellus

Käyttäjän huomiointi

Vuorovaikutusta ja osallistumista on Martat-sovelluksessa pyritty kasvattamaan siten, että ruokaohjeet, vinkit ja yhteisö keskusteluketjut ovat jaettavissa ja kommentoitavissa. Omat tiedot ja tarjolla olevat sovelluksen käyttäjille suunnatut edut on nähtävissä oman profiilin kautta.

Sovelluksen ylläpidosta

Hallintakäyttöliittymästä voi luoda uusia vinkkejä ja muistutuksia, vaihtaa etusivun asetuksia, tehdä nopeita kyselyitä ja lähettää ajankohtaisia viestejä käyttäjille.

Martat-sovellus

Integraatiot

 • Salesforce-CRM:n kirjautumis-/rekisteröitymislomake ja omien tietojen päivitys, kommunikointi sovelluksen kanssa
 • WordPress-rajapinta Marttojen verkkosivujen ja sovelluksen välillä ruokaohjeiden tuomiseksi sovellukseen
 • Firebasen käyttöönotto analytiikkaan, sisällön jakamiseen ja push-viestien lähetykseen
 • Firebase laajasti käytössä myös laadunvarmistuksessa: kaatumisraportit, suorituskyvyn monitorointi, testiversioiden jakelu
Martat-sovellus

Laajennettavissa ketterästi – sovelluksen jatkokehityksessä tulossa

 • Jäsenkortti
 • Marttojen rakastetuimmat käsityöohjeet
 • Tapahtumakalenteri, josta voi suoraan ilmoittautua vaikkapa kokkauskurssille
 • Kuvan lisääminen keskusteluun
 • Mahdollisuus tutustua Martta-yhdistyksiin

Martat-sovellus

Tulokset

Marttaliitto on toteuttanut laajan käyttäjätutkimuksen sovelluksen käyttäjille joulukuussa 2021. Sovellus sai hyvää palautetta erityisesti iloisesta ilmeestä, helppokäyttöisyydestä, selkeydestä sekä ajankohtaisista sisällöistä.

Martat-sovellus julkaistiin syyskuussa 2021, ja heti julkaisukuukauden aikana sovellus ladattiin 7 300 kertaa. Tavoitteena oli, että ensimmäisen puolen vuoden aikana sovelluksella olisi 10 000 latausta, ja tämä tavoite saavutettiin jo lokakuussa 2021. Tähän mennessä Martat-sovellus on ladattu jo yli 15 000 kertaa, ja määrä nousee päivittäin. Erityisen ilahduttavaa on ollut se, että tavoite saavutettiin orgaanisesti ilman suurta mainoskampanjaa – sovellus itsessään oli niin kiinnostava ja odotettu.

Latausmäärät

Martat-sovellus julkaistiin syyskuussa 2021, ja heti julkaisukuukauden aikana sovellus ladattiin 7 300 kertaa. Tavoitteena oli, että ensimmäisen puolen vuoden aikana sovelluksella olisi 10 000 latausta, ja tämä tavoite saavutettiin jo lokakuussa 2021. Tähän mennessä Martat-sovellus on ladattu jo yli 15 000 kertaa, ja määrä nousee päivittäin. Erityisen ilahduttavaa on ollut se, että tavoite saavutettiin orgaanisesti ilman suurta mainoskampanjaa – sovellus itsessään oli niin kiinnostava ja odotettu.

Suosituimmat sisällöt

Martat-sovelluksen suosituimmat sisällöt ovat ruokaohjeet, kodinhoidon vinkit ja keskustelu Marttayhteisössä. Käyttäjäkyselyn mukaan ruokaohjeet, ajankohtaiset sesongin herkut, valmiit viikon ruokalistat sekä kodinhoidon muistutukset olivat parasta sovelluksessa. Marttojen ajankohtaiset, luotettavat kodinhoidon ja puutarhan vinkit kiinnostavat käyttäjiä.

Yhdenvertaisuutta sovellusmarkkinoille

Martta sopii jokaisen taskuun ikään tai sukupuoleen katsomatta! Jokaisen täytyy syödä ja viedä roskat, ja Marttojen kanssa arkiaskareet sujuvat hauskemmin. Käyttäjinä on nuoria opiskelijoita, perheellisiä, yksin asuvia sekä eläkeläisiä. Suurin osa sovelluksen käyttäjistä löytyy Uudeltamaalta ja suurista kaupungeista, mutta sovellus on tavoittanut käyttäjät ympäri Suomea.  

On myös huomion arvoinen asia, että Martat-sovellus on monelle +65-vuotiaalle ensimmäinen mahdollisuus harjoitella turvallisesti älypuhelimen käyttöä. Tämä käyttäjäryhmä, etenkin iäkkäät naiset, uhkaavat jäädä digiloikan ulkopuolelle. Monelle seniorille Martat-sovellus on ylipäätään ensimmäinen mobiilisovellus, jota käyttää älypuhelimessaan. Tällä voi olla valtava positiivinen vaikutus tasa-arvoisessa teknologiakehityksessä. 

Marttamaisuus näkyy palautteessa

Poimintoja Marttaliiton toteuttamasta käyttäjätutkimuksesta sekä testiryhmältä ennen sovelluksen julkaisua.

Google jää historiaan, koska löydät taskustasi Martat-sovelluksen Martta-yhteisön, jolta voit kysyä googlettamisen sijaan 🙂

Martat-sovelluksen käyttäjä

Marttayhteisö parasta! Myös selvästi todella moderni ote tämän suunnittelussa miellytti. Raikkautta ja rakkautta! Tässä päivässä kiinni. Hienoja nudging-ratkaisuja, kasvis- ja kausiruoat nostetaan esiin esimerkiksi. Arvostan!

Martat-sovelluksen käyttäjä

Graafinen ilme on vireä ja tyylikkään raikas. Etusivun ”kortit” olivat kivoja ja jakoivat sisältöä fiksusti.

Martat-sovelluksen käyttäjä

Marttamaisuus! Selkeästi kaikki marttailu esillä. Sovelluksen ulkoasu yllätti todella positiivisesti. Näyttää hyvältä!

Martat-sovelluksen käyttäjä

Helppokäyttöinen ja Marttojen näköinen. Tervetullut etenkin niille, joilla ei ole nettiä käytössä muuten kuin kännykässä. Siksi onkin tärkeää, että pääsee myös martat.fi-sivulle.

Martat-sovelluksen käyttäjä

Sovellus näyttää, että on nastaa olla yhdessä. On kivempi pestä ikkunoita tai parsia sukkia, kun tietää, että 11 000 muutakin on samassa puuhassa.

Minttu Salminen, Martat-sovelluksen tuoteomistaja, Marttaliitto

Työn perustiedot

Martat-sovellus on Marttaliitto ry:n julkaisema ja ylläpitämä sovellus.

Geniem hahmo

Työn nimi

Martat-sovellus

Geniem hahmo

Asiakas

Marttaliitto ry

Geniem hahmo

Suunnittelu ja toteutus

Geniem Oy

Geniem hahmo

GrandOne 2022 -kilpailukategoriat

Paras mobiilipalvelu
Paras design
Paras toteutus

Geniem hahmo

Lisätiedot

Lue lisää sovelluksesta Marttaliiton sivuilta.

Lataa Martat-sovellus

Haetko toteutuskumppania koukuttavalle mobiilisovellukselle?

Jätä meille yhteystietosi, niin jutellaan lisää.

Tietosuojaseloste*