WordPress päivittyi 3.5:een

WordPress päivittyi vuoden 2012 lopulla versioon 3.5. Versiopäivitys toi mukanaan useita uusia ominaisuuksia, joita käymme läpi tässä blogipostauksessa.

Tavalliselle käyttäjälle uuden WordPressin näkyvimmät uudistukset liittyvät erilaisiin tapoihin käyttää mediasisältöä. Uusittu medianlataustoiminto on entiseen, lievästi sanottuna vanhentuneen oloiseen toimintoon verrattuna huomattavasti kevyempi ja helppokäyttöisempi. WordPressiin ladatut kuvat voi uudessa versiossa raahata drag’n’drop-tyylisesti gallerioihin tai paikalleen tekstin sekaan.

Toinen kuvien käsittelyyn liittyvä uudistus on Media Library, joka tekee jo palvelimelle ladattujen kuvien käsittelystä entistä paljon helpompaa. Kuvat saa järjestettyä gallerioihin ja niille saa kätevästi määritettyä metatietoja.

Palvelimelle ladattujen kuvien lisäksi myös ulkoisesti sisällytettävien mediasisältöjen tuomiseen on saatu parannusta. Uuden oEmbeds-ominaisuuden avulla suosituista mediapalveluista saa sisällytettyä tavaraa omalle sivulleen vain kopioimalla sisällön url-osoite sisällön joukkoon. OEmbeds tukee kaikkia suosituimpia palveluita, kuten YouTube, Vimeo, Flickr, Instagram sekä SoundCloud.

Myös perustoiminnot ovat saaneet osakseen päivityksiä. Tekstieditorina toimiva TinyMCE on päivitetty tuoreempaan versioon, mikä näkyy käyttäjälle keveytenä ja paremmin suunniteltuna toimintojen ryhmittelynä. Käyttöliittymän parannuksiin kuuluu myös uusi värinvalitsin, joka on käytännössä vastaava kuin jollainen on totuttu näkemään esimerkiksi Photoshopissa.

Kehittäjienkin kannalta tuoreimmassa WordPressissä on mieluisia uudistuksia. Merkistökoodauksena on oletuksena UTF-8, joka on ollut jo useamman vuoden käytännön standardi internetissä.

Toinen oletusasetusten muutos on, että XML-RPC-tuki on jatkossa oletuksena päällä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erilaiset reader-palvelut ja mobiililaitteiden lukijasovellukset tukevat uudella WordPressillä vauhditettuja sivustoja suoraan.

Teemojen kehittäjiä ja WordPressin kustomoijia ilahduttanee myös tieto, että TinyMCE:n lisäksi useat muut kirjastot ja pluginit on päivitetty ajan tasalle. Tämä tarkoittaa muun muassa jQueryn ja jQuery UI:n tuoreimpia versioita. Mielenkiintoisena lisänä JavaScript-kehittäjille on WordPress-tiimi lisännyt oletuksena mukaan myös Backbone- ja Underscore-kirjastot.

Kätevä ominaisuus on myöskin Plugin Favorites -listaus, jonka kehittäjä voi luoda oman tunnuksensa alle WordPress.comiin. Tämän listauksen saa ladattua helposti WordPressin lisäosa-asennustoimintoon, jolloin omat suosikkilisäosansa saa asennettua uuteen WordPress-asennukseen muutamalla hiiren klikkauksella.

WordPress Foundationin piti julkistaa seuraava WordPress-versio, 3.6, toukokuun 2013 aikana, mutta kehitystyö on viivästynyt ja julkistaminen on siirtynyt toistaiseksi tuntemattomaan ajankohtaan.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?