10.9.2019

Vaasan seudun sivustouudistus

Uudistimme vuosien 2018 ja 2019 aikana Vaasan kaupungin sivuston projektissa, jossa yhdistettiin samalla neljä eri sivustoa yhdeksi. Ennen Vaasan kaupungin, Vaasan seudun, Vaasan matkailun ja Merenkurkun maailmanperintökohteen sivustot olivat omia irrallisia kokonaisuuksiaan, joiden välillä kuntalaiset, matkailijat, muuttajat, opiskelijat ja yritysten edustajat sukkuloivat.
Merenrantanäkymä Vaasan seudun alueelta

Toteutusprojektin lyhyt kuvaus

Uuden verkkopalvelun konseptointia ja määrittelyä oli tehty yli vuoden ajan tullessamme mukaan työn toteuttajaksi. Projekti alkoi verkkopalvelun konseptin kirkastamisella sekä rakenteen ja käyttäjäpolkujen selkeyttämisellä. Konseptin mukana tullut raaka käyttöliittymäsuunnitelma hiottiin kuntoon ja validoitiin käyttäjätesteissä.

Sivustouudistuksen päätavoite oli saada Vaasan seudun yhteiseen käyttöön hakukoneystävällinen, käyttäjäystävällinen ja helposti ylläpidettävä verkkopalvelu, joka erottuu edukseen.

Tärkeimmät toiminnot

Hakutoiminto

Sivuston haku koettiin aivan keskeiseksi osaksi uudistusta jo siitäkin syystä, että nykyisen sivuston haku ei toiminut toivotulla tavalla. Uudistettuun hakuun liittyy myös erilaisia suositteluja sekä usein etsittyä tietoa, joten päätimme eriyttää haun kokonaan omalle hakusivulleen, jossa kaikki hakutoiminnallisuus tapahtuu.

Läppäri, jossa on näytillä Vaasan sivuston hakutoiminnallisuus

Haku on ehdottava, eli se tarjoaa tuloksia jo hakutermiä kirjoitettaessa. Haku pystyy hakemaan kaikista sivuston sisältötyypeistä ja hyödyntämään sisältötyyppien erityisominaisuuksia.

Sisällön laatu

Sisällön laatu huomioitiin muun muassa panostamalla sisältörakenteeseen ja sisältösuunnitelmaan. Tässä Vaasan projektiryhmä toimi erittäin ansiokkaasti ja Geniemin työksi jäi lähinnä päätöksissä tukeminen ja rakenteen validointi prototyypin ja käyttäjätestien kautta. Sekä tietysti kaikkien sisällöntuottajien kouluttaminen, joita olikin yli 150.

Mobiilikäytettävyys ja sivuston saavutettavuus

Mobiilikäytettävyys on Geniemillä sisäänleivottuna kaikissa responsiivisissa toteutuksissa, ja kaikki suunnitelmat käydään aina läpi peilaten käyttöä mobiililaitteeseen prototyypin ja tarvittaessa erillisen käyttäjätestauksen kautta. Lopuksi tekninen toteutus vielä testataan eri mobiililaitteilla varmistaaksemme palvelun lopullisen laadun.

Uudistamisessa saavutettavuus huomioitiin tarkasti jo suunnittelusta lähtien. Sivustouudistus on toteutettu WCAG 2.1 kriteeriin pohjautuen saavutettavuuden AA-tasolle.

Helppoa ylläpitoa

Sivupohjissa suunniteltiin etusivun lisäksi “osion etusivuiksi” käytettäviä kansisivuja sekä erittäin joustava sisältösivupohja, jota voi hyödyntää sekä laajojen sisältökokonaisuuksien esittämiseen kuin myös simppeliin käyttäjän sivustolla eteenpäin ohjaamiseen.

Me Geniemillä uskomme, että ylläpitokäyttöliittymästä kannattaa tehdä ennemmin helppokäyttöinen kuin luoda ohjekirjoja, joita kukaan ei koskaan lue. Niinpä panostamme ylläpidon käytettävyyteen, mutta myös luomme ylläpitäjiä varten jokaisen toiminnon yhteyteen lyhyen ohjeen siitä, miten kyseistä toimintoa käytetään.

Onnistunutta viestintää, johtamista ja sitouttamista

On aina haastava tilanne, kun erillisten toimijoiden verkkosivustoja yhdistetään saman katon alle puhumattakaan, jos niitä on neljä tai jopa enemmän. Onkin todella vaikeaa olla korostamatta liikaa, kuinka paljon sisäistä viestintää, johtamista ja sitouttamista tällainen projektin maaliin saattaminen vaatii. Vaasassa siinä kuitenkin onnistuttiin. loistavasti!

Vaasan kuntasivustolle kunniamaininta kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa 2020

Vaasa osallistui vuonna 2020 kuntamarkkinoinnin SM-kilpailuun sivustokokonaisuudellaan ja pärjäsi kilpailussa hienosti saaden kunniamaininnan.

Lainaus kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun sivuilta:

”Vaasa.fi -seudullisessa verkkopalvelussa lähtökohtana oli käyttäjälähtöinen suunnittelu, osallistaminen, saavutettavuus ja vaivaton mobiilikäyttö. Yhteistyö laajeni myös yhteisen visuaalisen ilmeen luomiseen.”

Onnea Vaasa!

Edit 01/2021: VisitVaasa.fi on Suomen paras verkkosivusto vuonna 2020. Lue uutinen!

Tutustu Vaasan sivustoon

“Yhteistyö ja yhteydenpito on ollut helppoa ja sujuvaa. Geniem on kuunnellut asiakkaan tarpeita ja hakenut yhteistyössä meille parasta ratkaisua. Projekti on edennyt aikataulussa ja ongelmat on ratkaistu aktiivisella otteella.”

Tiina Salonen, projektipäällikkö, Vaasan kaupunki

Haluatko kuulla lisää kuntasivusto-osaamisestamme?

Geniemin Sales Lead Jussi Rajamäki

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Soita tai laita mailia Jussille, niin hän kertoo meidän WordPress- ja kuntasivusto-osaamisestamme lisää. Saat Jussilta myös hyviä vinkkejä sivustouudistuksen tarjouspyyntöä ajatellen.

046 923 5277