Uuden arjen suunnittelua – hybridityö on enemmistön valinta

Käynnistimme Geniemillä uuden arjen suunnittelun kesäkuussa. Lähetimme henkilöstölle kyselyn, jossa selvitimme toiveita tulevaisuuden työskentelymuodoista. Blogitekstissä kerromme, miltä näyttää työskentely Geniemillä tulevaisuudessa: mikä säilyy ja mitä uusia juttuja arki tuo tullessaan.

Hybridityö on työnteon malli, jossa yhdistyy etätyö ja työskentely toimistolla. Hybridityö, kuten myös etätyö, on ollut osa Geniemin työkulttuuria jo pitkään. Kesäkuussa 2021 teetimme kyselyn työntekijöillemme ja selvitimme, mitä toiveita ja ajatuksia geniemiläisillä on tulevaisuuden työskentelymallien suhteen.

Kun aika koittaa ja voimme palata uuteen normaaliin elämään, niin:

 • 12,5 % prosenttia työntekijöistämme suunnittelee työskentelevänsä täysin etänä
 • 72,5 % työntekijöistämme suunnittelee työskentelevänsä hybridinä
 • 15 % työntekijöistämme haluaa työskennellä toimistolla

Kyselyssä selvitimme myös halukkuutta säilyttää oma työpiste. Suurin osa heistä, jotka vastasivat työskentelevänsä tulevaisuudessa hybridinä, halusi säilyttää oman työpisteensä. Joukossa oli kuitenkin myös muutamia, jotka kokivat flexi-työpisteen riittäväksi.

On totta, että osalta geniemiläisistä toivotaan tiettyä läsnäoloa toimistolla sitten, kun siellä taas alkaa olla enemmän työntekijöitä paikalla. Esim. johto- ja HR-tehtävissä on hyvä olla läsnä toimistolla. Aitoa vuorovaikutteista keskustelua työntekijöiden kanssa ei korvaa Slack tai Google Meet -tapaamiset.

Hybirdityön plussat:

 • Työaika joustaa ja työtä voi rytmittää – toki tämä onnistuu yhtälailla niin toimistolla kuin etänä.
 • Työnteolle voi valita sille sopivan paikan mm. tehtävän luonteen mukaan.
 • Työn ja vapaa-ajan parempi yhteensovittaminen.
 • Työteho ja työtyytyväisyys paranevat, kun henkilöllä on enemmän vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja työntekopaikkaan.
 • Keskittymistä vaativat työt onnistuvat etäältä usein paremmin.

Hybridityön haasteet:

 • Etäjohtamiseen ja itsensä johtamiseen liittyvät haasteet
 • Sopivan rytmityksen löytäminen hybridityöhön
 • Yhteisöllisyyteen ja viestintään liittyvät haasteet
 • Lisääntyneen digityöskentelyn aiheuttama kuormitus
 • Työ- ja vapaa-aika voivat sekoittua
 • Kotona työskentely vaatii joskus sopeutumista perheeltä
 • Työsuojelullisten asioden sekä ergonomian ja työterveyden huomioiminen

Yhdessä tekeminen on aina ollut Geniemille ominaista

Nyt kun poikkeusajat helpottavat ja uusi arki alkaa rullata, niin meillä on suunnitelmissa tarjota etätyöntekijöillemme erilaisia co-working -tiloja mm. pk-seudulta ja Jyväskylästä. Näin samalla paikkakunnalla asuvat voivat vaivattomasti kokoontua ja tehdä yhdessä duunia. Tämä tuo mukavaa vaihtelua 100-prosenttiseen etätyöhön luoden etäilijöille oivalliset mahdollisuudet siirtyä kevyeen hybridimalliin.

Toimistolle olemme suunnitelleet järjestettävän kerran viikossa päivän, jolloin kannustetaan jengiä tulemaan toimistolle. “Toimistomaanantai” toimii kivana yhteenkokoontumisena ja päivänä, jolloin toivoisimme järjestettävän läsnäoloa vaativia palavereita ja tapahtumia. Lisäksi meillä on jo pitkään pyörinyt kuukausittainen DevFriday, joka on koonnut työntekijät toimistolle yhteen niin läheltä kuin kaukaa.

Meillä on myös erilaisia työntekijöitä yhteen tuovia pienemmän porukan harrasteryhmiä ja tiimi-iltamia. Lisäksi järjestämme koko porukan tapahtumia, kuten mökkiretriittejä ja OfficeAbroadin. Hybridityön haasteet vähenevät, kun pääsemme viettämään aikaa toistemme kanssa ja opimme tuntemaan toisemme paremmin.

Hybiridityön asettamat haasteet tiimityöhön ja sosiaaliseen kanssakäymiseen

Pyrimme aina siihen, että uusi työntekijä otetaan vastaan toimistolla, ja että osa tiimistä/koko tiimi olisi myös läsnä ensimmäisinä päivinä. Tämä ei kuitenkaan ole aina ollut mahdollista, esimerkiksi poikkeusoloista johtuen. Erilaiset viikoittain järjestettävät tiimipalaverit tukevat uuden työntekijät tutustumista työkavereihin. Lisäksi pari kertaa viikossa kokoonnutaan etäkahveille hörppimään kahvia ja vaihtamaan kuulumisia. WordPress-tiimimme aloitti elokuun lopulla koodikahvit-konseptin, jossa parannetaan tiimien välistä kommunikaatiota ja tiedon jakoa. Lisäksi koodikahvi-konseptin tavoitteena on parantaa WP-tiimiläisten tietämystä toistensa vahvuuksista.

Koska meillä on paljon erilaisia tiimejä kaikki pääsevät työskentelemään monipuolisesti erilaisten ihmisten kanssa niin etänä kuin toimistolla.

Loppupeleissä tiimit sopivat itsenäisesti milloin tapaavat toimistolla: milloin se on vahvasti suositeltavaa ja milloin tiimi kokoontuu 100-prosenttisesti etänä tai hybridinä. Kukin tiimi on erilainen ja jokainen tiimi toimii tiimille toimivimmalla tavalla.

Geniemillä käytetään seuraavia hybridityötä tukevia työkaluja/ohjelmistoja:

 • Slack, joka on meidän pääviestintäkanava
 • Googlen palvelut
 • Trello-taulut
 • Jira
 • Vanha kunnon puhelinsoitto
 • Geniemin sisäinen wiki, Handbook ja HR-työkalu Personio

Työterveyspalvelut tukevat paikkariippumatonta työtä

Koska etä- ja hybridityö on ollut Geniemillä jo pitkään toimivana mallina, on työterveyspalveluidemme tuottaja valittu sen mukaan, että kaikilla on mahdollisuus käyttää palveluita sijainnista riippumatta. Mehiläisen toimipisteitä löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta, joissa asuu/työskentelee geniemiläisiäkin. Lisäksi aina on mahdollisuus käyttää myös Mehiläisen tarjoamia digipalveluita: osa sairaanhoidosta onnistuu etävastaanotolla, eikä se ole täten paikkasidonnaista. Myös monet kattavaan työterveyteemme sisältyvät terveysvalmennukset voi tehdä täysin verkossa.

Meillä on osallistettu koko henkilöstä uusi arki -keskusteluun sekä hybiridi- ja paikkariippumattoman työn suunnitteluun. Näin pystymme luomaan uutta arkea, joka istuu työkulttuuriimme. Meillä on tapana testata herkästi uusia asioita: myöntää suoraan, jos epäonnistumme ja toisaalta taas ilahtua onnistuneista kokeiluista.

Geniemillä iloitsemmekin siitä, että olemme pikkuhiljaa palamaassa normaalimpaan arkeen: toimistolla alkaa olla enemmän jengiä ja on mukava pysähtyä vaihtamaan kuulumisia kasvotusten vaikka kahvikupposen äärellä tai mennä yhdessä tiimiläisten kanssa lounaalle.

Mukavaa arkea ja syksyä kaikille!

Luitko jo nämä?

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*