Työssäoppimassa Geniemillä

Minkälaista on Geniemillä työssäoppiminen? Lyhyesti, opettavaa. Kun koulussa annettiin tehtäväksi hankkia työssäoppimispaikka, niin oli vähän vaikea päättää mistä sitä pitäisi lähteä hakemaan. Alussa ajatuksena oli vain lähettää sähköposteja kiinnostaviin paikkoihin ja katsoa mitä vastataan, mutta lopputuloksena oli joko vastaus, että ei onnistu tai ei vastausta ollenkaan.

Tässä vaiheessa päätimme kaverin kanssa vain etsiä alamme yrityksiä kaupungin läheisyydestä ja käydä niissä kiinnostusjärjestyksessä. Ensimmäisenä listalla olikin sitten Geniem. Lyhyen käynnin ja haastattelun jälkeen jäimmekin odottamaan seuraavaan päivään puhelua, saammeko työssäoppimispaikan kyseisestä yrityksestä. Yllättävää kyllä, molemmille tuli soitto, että työssäoppiminen onnistuu.

Ensimmäiset päivät uudessa työympäristössä

Ensimmäinen päivä alkoi tasan kello 10.

Alussa molempia hieman arvelutti, mitä tämän työssäoppimisen aikana tulisi käymään. Istutaanko sitä toimettomina seuraavat kymmenen viikkoa vai ovatko työtehtävät joitakin turhia askareita, joilla pysyisimme vain poissa jaloista.

Ensimmäiseksi meille kuitenkin esiteltiin paikat sekä kerrottiin hieman itse yrityksestä ja miten täällä toimitaan. Esittelyn päätteeksi molemmille annettiin uudet Windows 10 -kannettavat. Varsinaista työpistettä meille ei tuolloin vielä osoitettu, vaan työskentelimme missä milloinkin. Välillä sohvalla ja välillä pöydän ääressä. Ajan kuluessa kuitenkin päädyimme työskentelemään oman pöydän ääreen, jota voidaan jo kutsua meidän työpisteeksemme.

Turhia askareita vai hyödyllisiä tehtäviä?

DeviceWall

Heti alussa meille annettiin tehtäväksi laittaa Geniemin oma Devicewall kuntoon. Siis seinä, jossa on eri kokoisia sekä ikäisiä puhelimia, joiden avulla pystyy testaamaan nettisivuja helposti, mutta myös yhtäaikaisesti.

Devicewallia pyöritti tällöin ohjelma nimeltä Ghostlab, mutta muutamien tuntien testauksen jälkeen päädyimme siihen, että ohjelma ei toiminut halutulla tavalla, joten lähdimme etsimään vastaavaa, mutta parempaa tilalle. Löysimme hetken surffailun ja testauksen jälkeen etsimämme, Browsersyncin. Browsersync toimi juuri niin kuin haluttiin, ilman suurempia ongelmia. Ainoana miinuksena tässä oli, että varsinaista GUIta ei ohjelmalle ollut. Se ei kuitenkaan estänyt meitä luomasta sille sitä.

DeviceWall

Mission OfficeBackup

Hetki sen jälkeen, kun olimme saaneet DeviceWallin kuntoon, odotti jo uusi, ehkä hieman vaativampi tehtävä meitä. Tarkoituksena oli toteuttaa helppo ja yksinkertainen scripti, jolla varmuuskopiointi onnistuisi salasanaa käyttäen käyttäjän osoittamaan paikkaan. Oli se sitten palvelin tai vaikkapa ulkoinen kovalevy.

Tähän tarkoitukseen oli jo kuitenkin puoliksi valmis ohjelma, Duplicity. Jälleen kerran ilman GUIta. Muutama tovi uutta koodikieltä opiskellessa (Bash) ja 400 riviä koodia myöhemmin:

OfficeBackup
Google Analytics Dashboard

Viimeisenä, ja ehkä suurimpana tehtävänämme oli luoda Google Analytics Apia käyttäen Dashboard, josta näkisi selkeästi tietyn nettisivun tilastot. Dashboardeja pitäisi myös pystyä luomaan useampia eri logoilla ja erilaisella järjestelyllä. Tällä kertaa mitään valmista työkalua ei tähän ollut.

Teimme tästä WordPress-pluginin, jonka voi lisätä mihin tahansa WordPress-asennukseen ja sen jälkeen konfiguroida siitä haluamansa näköisen.

Google Analytics Dashboard

Viimeistä päivää viedään

Viimeiset tunnit edessä ja vielä pitää muutamia asioita tehdä ja dokumentoida. Ei olisi heti uskonut, että sitä saisi tehdä jotain oikeasti hyödyllistä tämän kymmenen viikon aikana. Kaiken lisäksi vielä tässä työporukassa. Rehellisesti voi sanoa, että upea työssäoppimisjakso takana. Kiitos tästä koko porukalle!

– KesäHessut / Joel & Arttu

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?