Tunnelmia ensimmäisestä WordCamp Nordic -konferenssista – mitä jäi käteen?

Olimme ensimmäisessä yhteispohjoismaisessa WordPress-tapahtumassa mukana sekä sponsorina että osallistujina. N. 600 osallistujan tapahtumassa kehitettiin WordPressiä, opittiin runsaasti uutta ja tavattiin muita kansainvälisen WP-yhteisön jäseniä.

Viikko on jo kulunut ensimmäisestä WordCamp Nordic -tapahtumasta, jossa Geniem oli vahvasti mukana sekä osallistujina, että sponsorina. Kyseessä oli ensimmäinen yhteispohjoismainen WordPress-konferenssi, jossa osanottajia oli Pohjoismaiden lisäksi runsaasti myös mm. Keski-Euroopasta ja joitakin Yhdysvalloista. WordCamp Nordic oli samalla suurin Suomessa järjestetty WordPress-tapahtuma ja laatuaan ensimmäinen alueellinen WordCamp. Itselleni oli virkistävää olla ensimmäistä kertaa Suomessa WordCampissa, jossa en ollut järjestäjänä tai puhujana. Sain vain nauttia hyvin järjestetystä tapahtumasta, oppia uutta ja keskittyä tapaamaan muita suomalaisen ja kansainvälisen WordPress-yhteisön jäseniä yhdessä kollegojeni kanssa.

Videoiden saavutettavuuden parantamista Contributor Dayssa

Torstain ohjelmassa oli ns. Contributor Day Aalto-yliopiston tiloissa, jossa vähän yli 100 osanottajaa osallistui WordPressin kehittämiseen eri tavoin. Eri tiimeissä mm. parannettiin WordPressin dokumentaatiota, korjattiin bugeja, ja testattiin Gutenberg-projektin uusia designeja. Minä olin mukana yhdessä käännös- ja saavutettavuustiimin kanssa työstämässä tekstityksiä aiemmista WordCampeista julkaistuihin videoihin wordcamp.tv:ssä, ja auttamassa lisäosien käännösten kanssa. Tekstitykset parantavat merkittävästi videon saavutettavuutta esimerkiksi kuulovammaisille, mutta myös kaikille niille, jotka haluavat katsella videon ilman ääntä.

Parhaat palat seminaaripäivältä

Geniemin 15 hengen edustus WordCamp Nordicissa

Varsinainen seminaaripäivä järjestettiin upeissa puitteissa Paasitornissa, ja Geniemin porukkaa oli paikalla jo 15 henkeä.

  • Jaakko Alajoki Evermadelta piti erinomaisen ja ajatuksia herättävän puheen ympäristöystävällisestä verkkokehittämisestä eli käytännössä energiankulutuksen huomioimisesta osana kehitysprosesseja. Jaakon tekemien testien perusteella esimerkiksi SQL-kyselyjä yhdistämällä voidaan saavuttaa todella merkittäviä pienennyksiä energiankulutukseen, sillä välimuistitetun ja välimuistittamattoman sivulatauksen energiankäytön välillä on todella iso ero. Geniemillä teemme paljon töitä sen eteen, että sivut toimisivat mahdollisimman nopeasti mm. tehokkaan välimuistituksen ansiosta.
  • Taeke Reijenga alankomaalaisesta Level Level -toimistosta kävi läpi hyviä esimerkkejä siitä, miten saavutettavuuden huomiotta jättäminen voi maksaa selvää rahaa joko menetettynä tulona, sanktioina tai kalliina julkaisun jälkeen tehtävänä jatkokehityksenä. Taeken esitys löytyy PDF:nä Level Levelin sivuilta.
  • Antonio Villegasin puhe otsikolla ”Best practices for WordPress Developers who didn’t have time to learn JavaScript Deeply” tarjosi monia hyviä askelia alkuun pääsemiseksi Gutenberg-editorin räätälöinnissä. Antonion pääpointti oli, että ilman syvällistä React-osaamista ja JavaScript-supertaitojakin pärjää mainiosti, mutta opettele ainakin moderni JavaScript-syntaksi, JSX-syntaksi ja opiskele Gutenbergin perusteet. Ja ala koodata. Antonio on koostanut omat Gutenberg-oppinsa Block Editor Boilerplateksi, jonka kuvaus ja koodi löytyvät hänen blogistaan.
  • Rian Rietveldtin puhe ”Who’s afraid of ARIA” sisälsi vinkkejä oikeaoppisesta ARIA-merkkauksen käytöstä. Toisin kuin moni kuvittelee, saavutettava koodi ei edellytä ARIAn käyttöä, vaan sitä pitäisi pikemminkin välttää. ARIA-merkkausta tarvitaan vasta sitten, kun HTML:n omat elementit eivät riitä, ja siksi Rian viesti olikin kaikille kehittäjille ”Learn HTML5 deeply”. Tiivistelmä ja linkki Rianin esitykseen löytyy Level Levelin sivuilta.
  • Piccia Neri käsitteli mainiossa puheessaan ”UX for everyone” käyttökokemuksen merkitystä, sekä sitä miten moneen asiaan tällä oikeastaan onkaan vaikutusta. Tästä puheesta irtosi paitsi konkreettisia vinkkejä suunnittelun eri vaiheisiin, mutta myös näkemystä siihen, mitä kaikkea suunnittelussa kannattaisi huomioida, sekä varsin käteviä vinkkejä käyttäjätestaukseen ilman valtaisaa budjettia. Piccian esitys löytyy SlideSharesta.

Geniem sponsorina ja yhteenvetoa

Järjestäjätiimi Marco, Kenneth, Niko, Sonja, Johan, Linnea, Timi, Sami, Anna, Anni ja Stanislav sekä lukuisat vapaaehtoiset olivat tehneet todella ison työn WordCampin järjestämiseksi ja se näkyi. Tämä oli parhaiten järjestettyjä WordCampeja, joissa olen ollut mukana. Geniem oli toki omalta osaltaan mahdollistamassa tapahtumaa Silver Sponsorina ja lähdemme mielellämme tukemaan vastaavien tapahtumien järjestämistä myös jatkossa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?