Laatutestit: Pipeline valvoo

Yksi 2016 Officeabroadin päätavoitteista oli sopia ja kehittää yhteisiä hyviä toimintatapoja. Kun on yhdessä päätetty, miltä laadukas ohjelmisto näyttää ja miten toimimalla tiimi saa sitä aikaiseksi, on siihen helppo sitoutua. Sanahelinän lisäksi myös käytännössä tarkkailemme omaa toimintaamme ja luomuksiamme. Yksi vaihe tässä onkin Officeabroadin projektina toteutetut Pipeline CI-ympäristön laatutestit. Koska työt pohjautuvat avoimen lähdekoodin kirjastoihin, halusimme julkaista myös tuotoksemme kaikkien saataville.

Laatutestit ovat kaksi eri moduulia, jotka mittaavat verkkosivujen nopeutta ja saavutettavuutta. Toteutimme (altaalla loikoilun ohessa) kevyet, nopeasti ajettavat, mutta silti lisäarvoa antavat testikattaukset. Moduulit eivät riipu ympäristöistä ja ne on ajettavissa joka Pipeline-prosessin vaiheessa. Tällöin palaute on nopeaa, eikä toimitusten tekokaan hidastu laadunvarmistuksesta. Alla on esitelty molemmat moduulit.

Suorituskyky

Sivun latausnopeus on kriittisen tärkeää, sekä käyttökokemuksen että hakukonenäkyvyyden vuoksi. Nopeasti aukeava sivu näkyy korkeammalla hakutuloksissa. Nopea sivu on myös laadun merkki, joka kattaa koko ohjelmistopinon tietokannasta käyttäjän laitteeseen. Pipeline performance test -moduuli on helposti ajettava phantomas-kirjastoon pohjautuva testi. Se lataa omalla selaimellaan testattavan sivun ja testaa siitä lähes kahtasataa ominaisuutta minifioinneista CSS:n oikeellisuuteen.

Saavutettavuus

Saavutettava sivu on hyvin jäsennelty sivu. Jotta lukulaitteet ja muut helppokäyttötyökalut kykenevät käyttämään verkkosivua, on HTML-merkkauksen oltava semanttisesti oikein; <div>-kasa ei riitä. Julkishallinnon projekteissa saavutettavuus on nykyään usein lähtökriteeri hankkeelle ylipäätään. Muille asiakkaille kilpailueduksi tulevat laajempi käyttäjäkunta ja parempi hakukonenäkyvyys. Koska saavutettavuus ei vaadi mahdottomia temppuja, se on helppo valinta. Pipeline Automated Accessibility Test -moduuli lataa testattavat sivut, ja katsoo vastaako niiden sisältö valittua saavutettavuusstandardia.
W3 on määritellyt WCAG2-ohjeet, joiden eri tasoihin pyrkimällä pääsee
pitkälle.

Executive summary

Lisäämällä automaattista laadunvarmistusta testeinä CI-putkeen välttää helpot virheet.

Geniem tarjoaa:

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?