OfficeAbroadin tuloksia #2: Mitä uutta tuleviin asiakasprojekteihin

Syksyn OfficeAbroadin tulosten esittely jatkuu toisella osalla. Edellisen reissupostauksen keskiössä olivat sisäiset työkalut. Tällä kertaa pääroolissa ovat OfficeAbroadilla kehitetty uusi osaaminen ja ominaisuudet, joista asiakkaat ja loppukäyttäjät pääsevät nauttimaan tulevissa toteutuksissa. Kuten aiemmallakin kerralla, mikäli olet tekniikan ystävä löydät jokaisen projektin kuvauksen lopusta tekniikkaan liittyvät avainsanat.

The DustPress Theme – Geniemin WordPress -teemapohja kehittyy

WordPressissa teema ja lisäosat määrittävät sen miltä sivusto näyttää ja miten se toimii ja toteutuksissamme teema räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden pohjalta. Moni asia kuitenkin toistuu sivustolta toiselle, joten ei ole kovin kustannustehokasta (tai edes mielekästä) kirjoittaa samaa koodia joka kerta uudelleen. Tätä tarkoitusta varten olemme kehittäneet oman DustPress-teemapohjan, joka toimii pohjana sivustojen luomisessa ja jota kehitämme jatkuvasti, kun uusia hyviä käytäntöjä ilmenee.

Teemanpohjan kehitystyö alkoi viime vuoden OfficeAbroadilla ja on jatkunut siitä asti. Tällä kertaa työ edistyi vuoden mittaan kerättyjen kehitysideoiden ja uusien ominaisuuksien toteuttamisella. Reissulla esimerkiksi paranneltiin teemapohjan saavutettavuutta ja luotiin kehittäjiä varten esimerkein varustettu demosivu, miten teemapohjassa voidaan toteuttaa erilaisia sisällön osioita, kuten sisältökortteja tai haitarikomponentteja.

Teemapohjan parissa työskennellessä näimme jälleen, miten yhdessä tekeminen sujuu tehokkaasti OfficeAbroadilla: devaajat ja designeri pystyivät työskentelemään yhdessä rinnakkain ja katsomaan yhdessä lennosta, mikä toimii ja mikä ei. Lähempi tutustuminen tiimin sisällä tekee yhteistyöstä jatkossa entistäkin sujuvampaa.

Avainsanat: WordPress, The Dust Press Theme, DustPress

Joustavien sisältökenttien parempaa hallintaa

Mikäli ylläpitonäkymässä on paljon Advanced Custom Fields -joustavia sisältökenttiä (flexible fields) kenttien hallinnasta ja järjestelystä tulee nopeasti vaikeasti hallittavaa. ACF Toggle Flexible Fields luo painikkeen, jonka avulla kaikki joustavat sisältökentät voi sulkea tai avata kerralla. Lisäosasta tehtiin ensimmäinen julkinen julkaisu 1.0.0.

Avainsanat: ACF, Javascript

Lisäosa käyttäjäroolien määrittämiseen

Teemakehitystä varten luotu ”helper-lisäosa” Geniem Roles toimii runkona kehitettäessä WordPressin rooleja. Geniem Roles lisäosaa on käytetty jo aiemmin projekteissa roolien määrittämiseen. Reissulla lisäosaan luotiin roolien kehittämistä helpottavia toiminnallisuuksia, kuten roolien palauttaminen alkuperäiseen tilaan ja filttereitä tarpeellisiin kohtiin. Lisäksi parannettiin lisäosan dokumentaatiota ja julkaistiin versio 1.0.0. Lisätietoa uusista lisäosista löydät GitHubista.

Avainsanat: WordPress, käyttäjäroolit, role development, PHP

WebView-osaamista tuleviin projekteihin

WebViewin avulla sovelluksissa voidaan näyttää verkkosivujen sisältöä osana sovellusta. OfficeAbroadilla tutustuttiin perinpohjaisesti React Nativen WebView -toteutukseen dokumentoimalla yleisimpiä käyttötapauksia ja ratkaisemalla niihin liittyviä ongelmia. Apuna käytettiin testisovellusta, johon lisättiin mallikoodia. Tutkittavia tapauksia olivat mm. Pull-to-refresh ja Swipe -toiminnot sekä geolokaation käyttö WebViewin sisällä.

Viikon aikana toteutetuista ratkaisuista tulee olemaan paljon hyötyä toteutettaessa WebView -näkymiä asiakasprojekteissa.

Avainsanat: WebView, React Native, JavaScript

WordPress-komponenttitoteutus Gutenberg-tuella

Codifier Components on Geniemin uusi, WordPressin uutta tekstieditoria Gutenbergiä tukeva komponenttitoteutus, joka on edeltäjäänsä tehokaampi, helppokäyttöisempi ja modernimpi. Toteutuksella onnistuvat sekä kiinteät että joustavat sisällön osiot. Tulevissa projekteissa koodin kirjoittamiseen käytetty aika tulee lyhenemään käyttöönotettavan valmiin koodipohjan ansiosta. Myös ylläpitonäkymästä huokuu tehokkuus – ylläpidosta on tehty helppokäyttöinen ja nopea. Ylläpito säilyy yhdenmukaisena eri näkymissä, mikä myös osaltaan parantaa käytettävyyttä.

OfficeAbroadin jälkeen kehitystyö on jatkunut hyvässä vauhdissa ja uusi julkaisu on syntymässä talven aikana.

Avainsanat: ACF, ACF Codifier, Gutenberg

Somejaot helposti verkkosivuille

Geniemin sosiaalisen median postaukset sivustoilla listaava WordPress-lisäosa, tuttavallisemmin “someseinä” koki OfficeAbroadilla ison uudistuksen. Päätavoite oli helpottaa asiakkaiden sosiaalisen median tilien yhdistämistä sivustolle. Ylläpito on nyt merkittävästi entistä selkeämpi ja Facebook-, Twitter-, Instagram- ja Youtube-tilien tietojen tuominen onnistuu nyt muutamalla klikkauksella admin-käyttöliittymästä.

Uutta on myös Twitter-hakutoiminto: nyt on mahdollista hakea postauksia someseinälle käyttäen Twitterin omia hakutermejä.

Avainsanat: OAuth, API, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Sosiaalisen median syöte, Someseinä

Kehitystyö ei tietenkään tähän lopu

Kaiken kaikkiaan yhteinen viikko auringon alla työskennellen oli jälleen hyvin antoisa. Kehittäminen ei suinkaan päättynyt OfficeAbroadiin, vaan jatkuva kehittäminen ja uuden oppiminen on meillä arkea, jotta voisimme luoda jatkossa yhä laadukkaampia palveluja.

Blogia seuraamalla pysyt tuloksista kärryillä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?