Miksi Financial Times julkaisi HTML5-sovelluksen?

FT kyllästyi Applen yksinvaltaan uutissovellusten suhteen. Julkaisemalla HTML5 web sovelluksen FT:n tavoitteena on ohittaa Applen itselleen hamuama 30% tulonjako-osuus. Toinen seikka jota Steve Pinches, FT:n mobiilipuolen vetäjä, pitää tärkeänä on nopeat päivitykset. Eli käyttäjien ei tarvitse päivittää sovellusta, eikä sovelluspäivityksen tarvitse kiertää Applen kautta, joka vie aikaa.

Miten HTML5-sovellus eroaa natiivisovelluksesta?

Natiivisovellus on oma ohjelma, joka käyttäjän pitää ladata ja asentaa laitteeseen. Applen ja Googlen käyttöjärjestelmiä käyttävissä puhelimissa natiivisovellukset pitää ladata ko. yhtiöiden sovelluskauppojen kautta. HTML5-sovellus on periaatteessa web-sivu, jota käytetään laitteen selaimella, jolloin kehittäjä toimii suoraan käyttäjän kanssa, eikä välissä ole laitevalmistajaa tai käyttöjärjestelmän tehnyttä yhtiötä.

HTML5-sanaa käytetään kuvaamaan viimeisimpiä webin teknologioita, joita ovat mm. HTML, CSS ja JavaScript. Näiden tekniikoiden uusimpien ominaisuuksien ansiosta HTML5-sovellus toimii osin kuin natiiviisovellus. Esimerkiksi FT:n sovelluksessa artikkeleita voi lukea offline-tilassa, mikä on ollut yksi natiivisovelluksen etu. Natiivisovelluksen etuja ovat myös selkeästi hienommat käyttöliittymät. HTML5 tarjoaa ominaisuuksia, kuten sivulta toiselle siirtymäefektit, mutta natiivisovellusten tasolle sillä ei vielä päästä. Kysymys onkin, onko HTML5 ”riittävän hyvä” uutissovelluksen tekemiseen, jolloin sen muut edut vievät voiton.

HTML5-kehityksen helppous ja autuus?

Natiivisovellusten ongelma, jota mm. Geniemin AppEver-framework on luotu helpottamaan, on eri ohjelmointikielet eri käyttöjärjestelmille. iOS-laitteille ohjelmointi tapahtuu Applen Objective C:llä ja Androidille C++- ja Java-kielillä. Myös ohjelmointiympäristöt ovat erilaiset. Webin lupaama etu onkin siinä, että sama web-sivu pyörii samalla tavalla kaikissa laitteissa selaimen kautta. Vai pyöriikö? Vaikka FT-sovelluksen koodista näkee, että siellä on laitetunnistusta ja laitespesifistä koodia, silti sovellus ei tue virallisesti Android-puhelimia. Toinen mielenkiintoinen seikka on, että muutaman yksinkertaisen toiminnan ja offline-logiikan tekemiseen FT-sovelluksessa on käytetty lähes 8000 riviä JavaScript-koodia.

Huomioni herätti Steve Pinchesin kommentti: ”The breadth of tools and documentation available for native apps and even desktop HTML5 development is just not there for mobile-based web app development. In addition the usual testing tools for both functional and performance testing do not exist, so we had to invent our own systems and processes to make sure the app worked effectively.” Tämän olemme itse huomanneet karvaasti. Tehdessämme iPad laitteelle (kts. blogi ja video aiheesta) HTML5-sovellusta, kävimme läpi kymmeniä frameworkkeja sekä erilaisia työkaluja, mutta päädyimme rakentamaan itse omamme.

Näen HTML5-sovellusten oleva selkeä jatke mobiiliverkkosivuille erityisesti silloin, kun projektiin liittyy laskutus, jolloin Apple ottaa itselleen mukavan 30% siivun. Toisaalta natiivisovelluksilla saadaan edelleen viilatumpi ja parempi käyttökokemus, joten debatti varmaan jatkuu.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Lähteinä käytetty mm. Pinchzoom blogia ja FT:n omia sivuja FT.com

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?