Kurkistus asiantuntijatyön arkeen
Tässä postauksessa ääneen pääsee Lauri, joka kertoo millaista on työskennellä ohjelmistoasiantuntijana Geniemillä. Lauri hyppäsi vuonna 2017 toukokuussa silloin 30-henkisen Geniemin kelkkaan ja ehti työskennellä asiakasprojekteissa reilun vuoden, jonka jälkeen hän siirtyi asiantuntijaksi asiakasyritykseemme. Nykyään Lauri työskentelee jo toisessa konsulttiprojektissaan JavaScript ja AWS-asiantuntijana.


Essi Wäck
Head of People and Culture
Toimeksianto toiveiden mukaan
Kun asiakasprojekti alkoi lähestyä loppuaan, ryhdyimme miettimään mikä voisi olla Laurin seuraava työsarka. Senhetkisistä projekteista ei löytynyt Laurin osaamista vastaavaa, joten aloimme keskustella mahdollisuudesta siirtyä asiantuntijaksi asiakasyritykseemme. Toimitusjohtajamme Tuomaksen pöydälle napsahti sopivalta tuntuva tarjous ja Lauri päätti lähteä testaamaan, miltä asiantuntijatyö asiakkaalla maistuu. Silloinen toimeksianto oli Tampereella, mutta muutoksia oli luvassa.
Samaan aikaan Lauri perheineen suunnitteli muuttoa pääkaupunkiseudulle. Muutto olisi tarkoittanut joko siirtymistä etätyöntekijäksi asiakasprojekteissamme tai konsulttina jatkamista etsittyämme hänelle työpaikan sijainnin ja työssä käytettyjen tekniikoiden puolesta sopivamman toimeksiannon. Työnantajan vaihdos ei käynyt mielessä, sillä rekryrumba ei houkutellut ja Lauri oli kovin tyytyväinen Geniemiin. Konsulttityö houkutteli Lauria enemmän, sillä ajatus etätyöstä vaikutti melko yksinäiseltä. Päätös oli hänen mukaansa helppo, etenkin kun tarjolle tuli mielenkiintoinen toimeksianto.
Uudet työkuviot pääkaupunkiseudulla
Lauri on työskennellyt konsulttina asiakkaan tiloissa Helsingin Ilmalassa elokuusta 2018 asti. “Mulle löytyi juuri sellaista hommaa, mitä halusin tehdä eli backend-kehitystä node.js -ympäristössä.” Lauri työskentelee yhdessä 15 muun henkilön kanssa projektissa, jossa tehdään kahta eri palvelua. Laurin vastuualueella on fronttisovellukset ja backendit yhdistävä välikerros. “Palveluissa backendit ovat muualta tulevia järjestelmiä, jonka vuoksi niitä ei voi kustomoida. Tämän vuoksi on rakennettu välikerros, joka mahdollistaa koko järjestelmän hallinnan, jonka parissa työskentelen. Välikerros mahdollista sen, ettei clientteihin tarvitse koodailla erityispiirteitä”, Lauri kuvailee.
Asiantuntijan arkea
Lauri on usein toimistolla ennen yhdeksää. Aamu alkaa sähköpostilaatikkoa peratessa ja palvelimien statistiikan käppyröitä tutkiessa. Kymmeneltä Lauri kokoontuu tiimin kanssa päivittäiseen palaveriin, “dailyyn.” Dailyssä käydään läpi edellisen päivän töiden sujuminen ja suunnitelmat alkavalle päivälle. Palaverin jälkeen Lauri poimii päivän työt tehtävienhallinnan backlogilta.
Laurin työ ei juurikaan eroa projektityöskentelystä Geniemillä. Tavallisena työviikkona hän työskentelee neljänä päivänä viikossa asiakkaan tiloissa. Perjantait on pyhitetty yleensä etätyölle. Tiimi on toki isompi kuin mitä meillä toimistolla, mutta sen kokoonpano on sama: tiimiin kuuluu mobiilisovellusten kehittäjiä, web-kehittäjiä, testaajia, designereita ja projektipäällikkö. Laurin lisäksi projektissa on toinenkin devaaja samoissa tehtävissä, jonka kanssa Lauri tekee tiivistä yhteistyötä. “Olen viihtynyt tosi hyvin työssäni. Minulla on mukavia työkavereita ja mielenkiintoinen projekti meneillään”, Lauri toteaa.
Kuten Geniemilläkin on tapana, Laurin toimeksiannossa ei ole tarkkoja työaikoja, vaan kukin päättää itse, mihin aikaan työnsä tekee. “Ei meillä mitään kellokorttisysteemiä ole”, Lauri naurahtaa. Etäily onnistuu muulloinkin kuin perjantaisin, kunhan se ei vaikuta muiden työhön. Laurilla on edelleen yhtälailla mahdollisuus osallistua tuttuun tapaan Geniemin yhteisiin tapahtumiin kuten DevFridayhin, mökkiretriittiin sekä Office Abroadiin.
Itsensä kehittämistä ja laajentunut vastuualue
Laurin vastuualue on laajentunut toimeksiannon aikana hänen toivomaansa suuntaan kun on päässyt käyttämään AWS:n palveluita kuten esimerkiksi Lambda, CloudFormation ja OpsWorks. “Tämä on ihan tyypillistä devaajan hommaa. Mielenkiintoista ja haastavaa, mutta ei silti tarvitse stressata”, kommentoi Lauri. Hän painottaa, että toimeksiantoprojektissa töitä tehdään järkevään tahtiin ja fiksusti. Projektissa ei hosuta ja vältetään huonon “tavaran” pääsy tuotantoon.
“Olen nykyisen toimeksiannon ansiosta oppinut paljon uutta. Vuonna 2017 AWS:ää ei käytetty Geniemillä yhtä laajasti. Nykyisessä toimeksiannossa palvelun sovellus on kokonaan Amazonissa, joten on täytynyt opetella paljon uusia, mielenkiintoisia juttuja”, Lauri kertoo. Laurilla, kuten muillakin Geniemin työntekijöillä on mahdollisuus kouluttaa itseään tuhannen euron vuosibudjetilla. “On hienoa, että Geniem on mahdollistanut oman osaamisen kehittämisen. Viime syksynä kävin työn ohessa AWS-kurssin. Tämän vuoden alkupuolella suoritin AWS-sertifikaatin.”
Lauri on ollut erittäin tyytyväinen nykyiseen työhönsä. Hän on päässyt oppimaan uutta ja työskentelemään sellaisten asioiden parissa, joihin ei olisi ollut mahdollisuutta perehtyä Geniemin asiakasprojekteissa. Lauri suosittelee asiantuntijatyötä niille, joita kiinnostaa itsensä haastaminen. Lisäksi hän painottaa, että asiantuntijatyössä pääsee osaksi Geniemin mahtavaa työporukkaa mutta myös tekemään töitä kertaluokkaa isommissa projekteissa joihin ei ole mahdollisuutta Geniemin asiakasprojekteissa.
”Kaiken kaikkiaan viihdyn tosi hyvin nykyisessä toimeksiannossani ja tämän vuoksi mulla ei ole syntynyt tarvetta miettiä tulevaisuutta sen kummemmin.” Lauri toteaa lopuksi