15.1.2020

Kansainvälinen IAAP-saavutettavuusjärjestö - mikä se on?

Geniem on ollut keväästä 2019 lähtien kansainvälisen saavutettavuusjärjestön IAAP:n organisaatiojäsen (International Association of Accessibility Professionals). Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin järjestöstä ja siitä, miten se edistää digitaalisen saavutettavuuden osaamista meillä ja muualla.
Daniel Koskinen CPWA-sertifioitu asiantuntija testaa Geniem.fi sivuston saavutettavuutta

Mikä IAAP?

Kuten IAAP:n sivuilla kerrotaan, se on kansainvälinen saavutettavuusalan tai toiselta nimeltään esteettömyysalan ammattilaisten yhdistys. IAAP on voittoa tavoittelematon organisaatio asiantuntijoille ja organisaatioille, jotka ovat keskittyneet saavutettavuuteen sekä saavutettavuusosaamisensa ja -strategiansa kehittämiseen.

IAAP on ainoa merkittävä kansainvälinen saavutettavuuden ammattilaisille tarkoitettu järjestö. Sillä on myös pohjoisessa oma osasto IAAP Nordic, jonka pääpaikka on Ruotsissa. Järjestö tarjoaa jäsenilleen keskustelufoorumin tiedon jakamiselle sekä vuosittain useita webinaareja ja sertifiointeja.

IAAP:n tarjoamat sertifioinnit saavutettavuuden asiantuntijoille

  • CPACC: IAAP Certified Professional in Accessibility Core Competencies on sertifiointi, joka edustaa laajaa poikkitieteellistä ja käsitteellistä tietoa vammoista, esteettömyydestä ja universaalista suunnittelusta sekä esteettömyyteen liittyvistä standardeista, laeista ja hallintastrategioista. Lue lisää sertifioinnista.
  • WAS: IAAP Web Accessibility Specialist -sertifiointi on teknisen tason koe henkilölle, jolla on vähintään keskitason tekninen tietämys WCAG-ohjeista ja muista verkkopalveluiden esteettömyyteen liittyvistä aiheista. Lue lisää sertifioinnista.
  • CPWA: Certified Professional in Web Accessibility on yhdistelmä CPACC- ja WAS-sertifioinneista, eli asiantuntija on suorittanut hyväksyttävästi molemmat sertifioinnit.

Geniemin sertifioidut asiantuntijat

Daniel Koskinen CPWA-sertifioitu asiantuntija työssään

Lokakuussa 2019 Geniemin kaksi asiantuntijaa, Daniel Koskinen ja Amanda Koivisto, saivat IAAP:n vaativat sertifioinnit. Daniel suoritti CPACC- ja WAS-sertifioinnit. Danielin kommentit sertifioinnista:

”IAAP:n sertifiointeihin valmistautuminen edellytti perehtymistä melko laajaan aineistoon, joka kattaa yleistiedot sekä fyysisen että digitaalisen maailman esteettömyydestä, vammaisten oikeuksista, eri maiden lainsäädännöistä aina web-kehityksessä ja sivujen testaamisessa vaadittaviin tietoihin ja taitoihin. Koin jo pelkän opiskeluprosessin hyvin hyödyllisenä, mutta toivon toki, että näkyvästä sertifioinnista on hyötyä sekä itselleni ammatillisesti että työnantajalleni.”

CPACC-sertifioitu Amanda Koivisto työssään

Amandan saama CPACC-sertifiointi keskittyy teknisten osa-alueiden sijaan yleiseen esteettömyyden suunnitteluun sekä saavutettavuuden lakeihin ja standardeihin. Hän suunnittelee myös WAS-sertifioinnin suorittamista. Amanda kommentoi sertifiointia:

”Sertifikaatin suorittaminen vaati ennakkoaineiston opiskelua, jonka pohjalta oli monivalintakysymyksistä koostuva koe. CPACC ei ollut ns. teknistä tietämystä vaativa sertifiointi, vaan sitä koskeva opiskelumateriaali sisälsi ennemminkin yleistietoa saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Omasta mielestäni kouluttautuminen saavutettavuuteen liittyvissä asioissa kannattaa ehdottomasti, varsinkin web-kehityksen tai suunnittelun parissa työskenteleville!”

Me voimme auttaa saavutettavuudessa!

Kuten Danielin ja Amandan suorittamat sertifioinnit osoittavat, me Geniemillä panostamme huomattavasti saavutettavuuteen verkkopalveluiden kehityksen osana. Lisäksi WordPress-tiimimme on suorittanut Annanpuran järjestämän verkkopalvelujen saavutettavuuskoulutuksen.

Ole meihin yhteydessä, jos haluat selvittää verkkopalvelusi nykyisen saavutettavuuden tilan tai olet kiinnostunut uusimaan verkkosivusi saavutettaviksi.

Kaipaako sivustosi saavutettavuuden pika-analyysiä?

Jätä tietosi, niin tutustumme sivustoosi ja otamme yhteyttä kehityksen pikavinkkien kera!

Saavutettavuuden pikavinkit sisällöntuottajille

Saavutettavuusjohtajamme Danielin antamilla pikavinkeillä pääset alkuun saavutettavan sisällön tuottamisessa verkkopalveluusi.

Poimi vinkit tästä!