Kansainvälinen IAAP-saavutettavuusjärjestö - mikä se on?

Geniem on ollut keväästä 2019 lähtien kansainvälisen saavutettavuusjärjestön IAAP:n organisaatiojäsen (International Association of Accessibility Professionals). Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin järjestöstä ja siitä, miten se edistää digitaalisen saavutettavuuden osaamista meillä ja muualla.

Mikä IAAP?

Kuten IAAP:n sivuilla kerrotaan, se on kansainvälinen saavutettavuusalan tai toiselta nimeltään esteettömyysalan ammattilaisten yhdistys. IAAP on voittoa tavoittelematon organisaatio asiantuntijoille ja organisaatioille, jotka ovat keskittyneet saavutettavuuteen sekä saavutettavuusosaamisensa ja -strategiansa kehittämiseen.

IAAP on ainoa merkittävä kansainvälinen saavutettavuuden ammattilaisille tarkoitettu järjestö. Sillä on myös pohjoisessa oma osasto IAAP Nordic, jonka pääpaikka on Ruotsissa. Järjestö tarjoaa jäsenilleen keskustelufoorumin tiedon jakamiselle sekä vuosittain useita webinaareja ja sertifiointeja.

IAAP:n tarjoamat sertifioinnit saavutettavuuden asiantuntijoille

  • CPACC: IAAP Certified Professional in Accessibility Core Competencies on sertifiointi, joka edustaa laajaa poikkitieteellistä ja käsitteellistä tietoa vammoista, esteettömyydestä ja universaalista suunnittelusta sekä esteettömyyteen liittyvistä standardeista, laeista ja hallintastrategioista. Lue lisää sertifioinnista.
  • WAS: IAAP Web Accessibility Specialist -sertifiointi on teknisen tason koe henkilölle, jolla on vähintään keskitason tekninen tietämys WCAG-ohjeista ja muista verkkopalveluiden esteettömyyteen liittyvistä aiheista. Lue lisää sertifioinnista.
  • CPWA: Certified Professional in Web Accessibility on yhdistelmä CPACC- ja WAS-sertifioinneista, eli asiantuntija on suorittanut hyväksyttävästi molemmat sertifioinnit.

Geniemin sertifioitu asiantuntija

CPACC-sertifioitu Amanda Koivisto työssään

Lokakuussa 2019 Geniemin asiantuntija, Amanda Koivisto, sai IAAP:n vaativan sertifioinnin. Amandan saama CPACC-sertifiointi keskittyy teknisten osa-alueiden sijaan yleiseen esteettömyyden suunnitteluun sekä saavutettavuuden lakeihin ja standardeihin. Hän suunnittelee myös WAS-sertifioinnin suorittamista. Amanda kommentoi sertifiointia:

Sertifikaatin suorittaminen vaati ennakkoaineiston opiskelua, jonka pohjalta oli monivalintakysymyksistä koostuva koe. CPACC ei ollut ns. teknistä tietämystä vaativa sertifiointi, vaan sitä koskeva opiskelumateriaali sisälsi ennemminkin yleistietoa saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Omasta mielestäni kouluttautuminen saavutettavuuteen liittyvissä asioissa kannattaa ehdottomasti, varsinkin web-kehityksen tai suunnittelun parissa työskenteleville!

Me voimme auttaa saavutettavuudessa!

Me Geniemillä panostamme huomattavasti saavutettavuuteen verkkopalveluiden kehityksen osana. Lisäksi WordPress-tiimimme on suorittanut Annanpuran järjestämän verkkopalvelujen saavutettavuuskoulutuksen.

Ole meihin yhteydessä, jos haluat selvittää verkkopalvelusi nykyisen saavutettavuuden tilan tai olet kiinnostunut uusimaan verkkosivusi saavutettaviksi.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?