Geniemillä kannustetaan etätyöhön

Geniemin henkilökunnasta 22% tekee työtä pääsääntöisesti etänä ja valtaosa silloin tällöin. Etätyöskentely antaa vapautta mutta samalla se myös lisää vastuuta omasta tekemisestä.

Geniemin henkilökunnasta n. 20 % tekee pääsääntöisesti työtä etänä ja n. 80% silloin tällöin tai tilanteen niin vaatiessa. Työntekijällä ja työnantajalla on keskinäinen luottamus siitä, että asiat hoituvat vaikka työntekijä ei koko aikaa olisikaan työpaikan tiloissa. Vaikka etätyöskentely lisääkin työntekijän vapautta, se myös lisää samalla vastuuta omasta tekemisestä ja arjen sujuvuudesta.

Selvät pelisäännöt ja etätyön tukeminen

Olemme laatineet Geniemin omat etätyön käytännöt, joita noudattamalla kaikki voivat tehdä työtään helposti etäältä. Jokainen tietää, mitkä ovat omat työtehtävät, kuka toimii tiimin yhteyshenkilönä ja miten työstä raportoidaan. Yleinen ohjenuoramme kaikille on: pidä muihin yhteyttä, ole tavoitettavissa sovittuna ajankohtana ja ota etätyöskentelyn suunnittelussa muut huomioon.

Geniemillä teemme töitä silloin kuin meille parhaiten sopii tai työtehtävä niin vaatii. Suosittelemme kuitenkin että työaika sijoittuu klo 8-18 aikavälille, jolloin saamme helpommin toisemme tarvittaessa kiinni. Palaverit ja yhteydenpito onnistuvat hyvin mm. Slack-sovelluksen tai Google Meet:in avulla.

Työntekijämme etätyöpiste Helsingissä.

Jokaisella on oma läppäri, jonka avulla työskentely hoituu niin kotona, junassa, ulkona, kahvilassa.. missä vain haluaa. Työntekijämme hyödyntävät liukuvaa työaikaa ja joinakin päivinä työtä on enemmän, toisina vähemmän. Kaikki kantava itse vastuun siitä, että työtunteja kertyy tarvittava määrä kuukaudessa.

Sopivasti vapautta ja vastuuta

Parhaimmillaan etätyö on innostavaa ja motivoivaa, työntekoa joka ei edes tunnu työltä. On mukavaa työskennellä kotisohvalta käsin, kuunnella omaa lempimusiikkia ja uppoutua työhönsä juuri silloin kun parhaalta tuntuu. Sitten yhtäkkiä flow-kupla puhkeaa kun samanaikaisesti deadline lähenee, kotiaskareet kutsuvat, koira vinkuu herkeämättä ulos ja naapuri häiriköi.

Etätyöskentely voi siis olla kaikkea tätä, mutta hyvällä arjen suunnittelulla sekä rutiineilla työnteosta saa tehtyä jouhevaa ja raamitettua. Etätyö saattaa lisätä työnteon mukavuutta, mutta jokaisen omalla vastuulla on myös ulkoisten häiriötekijöiden minimoiminen. Työntekijämme ovat kertoneet etätyökokemuksistaan ja heidän kommenteissaan toistuvat usein samat teemat: hyvät arkirutiinit, oma-aloitteellisuus, työrauha sekä itsekuri.

Työntekijämme etätyöpiste kotona Keravalla.

Isoimpana haasteena ollu aina se et miten saa tilanteen niin ettei oo käytännössä “kokoajan vähä töissä“, eli keskittyminen ja ajanhallinta. Tehokkaammaksi oon todennu että pitää sit kunnon tauon jos ei keskittyminen oo kunnossa, käy siellä lenkillä tai kaupassa tai vaikka saatavilla olevan kaverin luona kylässä, ja palaa sit tekemään ne työt parempana hetkenä.

Kalle, Software Developer, Geniemillä 3.5 vuotta

Mua on auttanu kun on koittanu että olis selkeet rutiinit aina työpäivää ennen ja sen jälkeen. Koitan esim. aina aamulla käydä pienellä kävelyllä ennen kuin aloitan hommat.

Mats, Web Developer, Geniemillä 2 vuotta
Myös Lapissa mökkeillessä voi tehdä etänä töitä. Työntekijämme etätyöpiste.

Etätyöskentely on mahdollistanut monelle myös matkustelun, perhe-elämään sopeutuvat aikataulut, sekä muut kiinnostuksen kohteet ja harrastukset. Se tuo vapautta valita ja tehdä enemmän itselle tärkeitä asioita, työstä tinkimättä.

Etätyö on mahdollistanut joustavan perhe-elämän ja työelämän yhteensovittamisen. Muun muassa koulujen lomien aikaan olen voinut ajoittaa työni aikaisin aamuun jolloin lapset nukkuvat sekä myöhempään iltaan jolloin päivän hulinat ovat jo ohi. Lisäksi etätyö on mahdollistanut matkustamisen. Olin kuukauden verran Borneossa jossa työskentelin milloin kahvilassa, hotellissa tai uima-altaan reunalla. Se että etätyöhön kannustetaan poistaa minulta ns. huonoa omaatuntoa jäädä kotiin tekemään töitä. On eri asia ”sallia” etätyö kuin kannustaa siihen.

Essi, HR Lead, Geniemillä 2 vuotta

Geniemillä etänäkään et jää yksin

Vaarana etätyöskentelyssä on syrjäytyminen ja ylikuormittuminen. On tärkeää että pidämme huolta itsestämme sekä työkavereista myös etätyöskentelyn aikana. Joillekin työpaikalla tapahtuva sosiaalinen kanssakäyminen tuo piristystä ja he saattavat tulla käymään myös työpaikalla joinakin päivinä viikossa. Toiset taas asuvat kauempana tai kokevat tekevänsä töitä kotona tehokkaammin ja keskittyvät sosiaaliseen elämään erikseen vasta vapaa-ajallaan.

Olen tehnyt nyt pari kuukautta pääsääntöisesti etätöitä ja minulle se on sopinut hyvin. Tärkeimpänä asiana etätöiden onnistumisen kannalta pidän hyvää kommunikaatio muihin työntekijöihin. Nautin, kun saan tehdä hommia omassa rauhassa musiikki soidessa taustalla (kaiuttimista). Minulla on myös kissa, joka on tyytyväisempi kun olen vihdoin kunnolla kotona. Ennen kun meni päivät toimistolla ja illat harrastuksissa. Etätyöskentely on, ainakin tällä lyhyellä kokemuksellani, järjestetty hyvin ja en näe toimistolla työskentelyssä oikein muuta lisäarvoa kun sen, että näkisi useammin työkavereita ja voisi enemmän rupatella heidän kanssaan esim. lounaan yhteydessä.

Amanda, Web Developer, Geniemillä 4 kuukautta

Geniemläisillä hyvä tiimihenki

Vaikka etätyö veisi kovastikin mukanaan, Geniemillä kehotetaan tapaamaan työkavereita myös kasvotusten ja viettämään silloin tällöin tiimipäiviä, joko työasioiden ääressä tai tekemällä jotain muuta hiukan asian vierestä. Yksi meidän tiimeistä käy joka maanantaiaamu yhdessä kävelyllä ja pitää palaverin siinä samalla.

Kuukausittain vietämme toimistollamme kaikille yhteistä DevFridayta, johon toivomme mahdollisimman monen osallistuvan. Tapaaminen kohottaa koko porukan yhteishenkeä ja opimme tuntemaan toisemme paremmin. Yhteisen päivän jälkeen voi kukin taas palata puurtamaan omaan etätyö-kuplaansa, mutta virkeämmin mielin ja tuorein ajatuksin!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?