AWS Summit, Tukholma, 2016

Amazon AWS on johtava pilvipalvelu, joka jatkaa vuosi toisensa jälkeen kasvuaan. Perinteisten virtuaalipalvelinten lisäksi AWS tarjoaa pitkälle kehitettyjä palveluja, joiden ideana on nopeuttaa sovellusten ja palvelujen luomista, parantaa niiden toimintavarmuutta ja vähentää ylläpitotarpeita. Mikään ei estä luomasta palveluja perinteisellä tavalla, itse virtuaalipalvelimilla sopivia sovelluksia käyttäen ja hallinnoiden, mutta AWS haluaa tarjota muutakin.

AWS parantaa palveluiden toimintavarmuutta

Palvelujen toimintavarmuuden tehostaminen on yksi merkittävistä pointeista, jota palvelun toteutuksissa jatkuvasti näkee. Helposti käytettävät kuormanjakajat, infran tehokas kahdennus ja palvelujen vikasietoisuus tarjoavat monipuolisesti työkaluja korkean toimintavarmuuden saavuttamiseksi. AWS:n toimintavarmuusperiaatteiden takana on everything fails -tyyppinen idea, jonka takia käytännössä jokainen komponentti koko pilvipalvelussa on konesalien tasolta asti monistettu ja vikasuojattu.

Monesta palvelinkeskuksesta koostuvat Availability Zonet kerätään Regioneiksi, joiden sisällä palveluita ajetaan suurella varmuudella. Kaikkien palvelujen ja ratkaisujen tehokas virtualisointi koskee kaikkea objektivarastoista tietokantoihin, nimipalveluista tallennustilaan ja analytiikkaan. Toimintavarmuuden lisäksi erittäin kiinnostavana pilvipalvelussa on hinnoittelumalli, joka muodostuu puhtaasti käyttömäärästä.

Käyttömäärälaskutukseen nojaa paljolti myös palvelujen ja palvelinten käyttötapa, joka painottaa tarpeen mukaan instanssimäärien kasvattamista ja laskemista, jotta palvelimet ja palvelut eivät pyörisi turhaan, vaan kaikki skaalautuu tarpeiden mukaan.

Mitä Geniem lähti tilaisuudesta hakemaan?

Näistä syistä Geniem on panostanut AWS-ympäristöön uusissa projekteissa ja henkilökoulutuksella, joten oli vain luonnollista että osallistuimme myös AWS Summittiin. Tilaisuus järjestettiin Tukholmassa huhtikuussa, varsin mittavissa puitteissa ja se sisälsi monipuolisesti erilaisia tilaisuuksia, joissa Amazon AWS:n palveluja avattiin syväluotaavissa sessioissa.

Sessioiden lisäksi oli mahdollista kokeilla Hands-on lab -tyyppisissä pisteissä erilaisten palvelujen käyttöä tosielämässä suoraan Amazonin pilvessä. AWS Summit -tilaisuuksia järjestetään ympäri maailmaa AWS:n jatkaessa kasvukulkuaan, ja niiden sisältö on puoliksi markkinointia, puoliksi kiinnostuneiden kouluttamista.

Lähdimme hakemaan ensikäden tietoa meitä kiinnostavista palveluista, ja sitä olikin tarjolla niin paljon että paikalla olisi pitänyt olla suurempi delegaatio kaikkien kiinnostavien sessioiden seuraamiseksi. Onneksi ainakin esityksien kalvot ovat julkisesti katseltavissa tämän linkin takana. Suosittelemme katsomaan esitykset läpi vaikka tilaisuudessa ei olisikaan, monesta löytyy AWS-osaajillekin mielenkiintoisia herkkuja.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Koko tilaisuuden aloitti pohjoismaita ja AWS:ää hehkuttava keynote-puhe. Yleisölle luotiin positiivistä hypehenkeä vertailemalla pohjoismaita Silicon Valleyhyn, ja osa mittareista olikin varsin vaikuttavia. AWS:n tuotot ja kasvunopeus ovat jatkaneet korkealla tasolla, ja asukaslukuun suhteutettuna pohjoismaissa tapahtuu Silicon Valleyn jälkeen toiseksi eniten ns. miljarditason exittejä. Puffaamisen jälkeen siirryttiin AWS:n uusien palveluiden esittelyyn, jonka jälkeen alkoi varsinainen keynote-puhe. Kyseinen puhe sisällytti mukaan AWS:n asiakkaiden menestys- ja käyttötapaustarinoita. Varsinaisen sisällön tapahtumalle toivat aiemmin mainitut sessiot ja hands on -labit.

Osallistuimme Redshift-, RDS-, Lambda- ja DevOps-sessioihin. Jokaisessa sessiossa oli AWS:n edustajien osa ja käyttäjäpuolen edustajan osa. AWS-edustajat selittivät palvelusta, sen teknisestä taustasta ja käyttötavoista, kun taas käyttäjäpuolen edustajat jakoivat kokemuksia kyseisen palvelun käyttämisestä. Käyttäjien tarinat olivat yhtä mielenkiintoisia kuin AWS-edustajien tekniset osiot.

RDS ja Redshift

Redshift-sessiossa kuvattiin AWS:n Data Warehousing -palvelun teknistä taustaa, käyttötarkoituksia ja käyttöohjeita. Asiakasosiosta vastasi YLE, joka avasi järjestelmää, jolla Areenan ja muiden palveluidensa käyttöä analysoidaan. Redshift soveltuu suurien datamäärien taltiointiin ja analysointiin. Redshift-session slidet.

RDS-palveluun keskittyvä sessio jakoi perustietoa RDS-palvelun toiminnallisuuksista, mutta myöskin varsin mielenkiintoisia detaileja AWS:n oman AuroraDB:n erikoisuuksista. Varsinkin vikatilanteiden simulointi AuroraDB:llä oli vaikuttavaa. RDS on hallittu tietokantapalvelu, jossa pystyy ajamaan erilaisissa konfiguraatioissa erilaisia relaatiotietokantoja. RDS-esitys.

AWS Lambda ja palvelimeton palvelu

Geniemin osalta sessioista mielenkiintoisin, Lambda-sessio, kiinnitti selvästi monen huomion luentosalin ollessa varsin täynnä. AWS Lambda on palvelu, jonka avulla voi ajaa erilaisia ohjelmia tarpeen mukaan tai ajastetusti, ilman että tarvitsee pitää erillisiä palvelininstansseja odottamassa pyyntöjä. Käytännössä Lambdan avulla voi luoda palvelimettoman palvelun, joka skaalautuu automaattisesti tarpeen mukaan, eikä kuluja muodostu, jos palvelua ei käytetä. Session esitys on nähtävissä tästä.

Viimeisenä sessiona kuulimme AWS:n DevOps-käytäntöjen kehittymisestä, ja Alma Talentin Niilo Ursinin kuvauksen Kauppalehden DevOps-käytäntöjen muutoksista ja vaikutuksista työskentelyyn.

Yhteenveto – AWS on vasta alussa

Tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut, ja avasi tehokkaasti AWS:n käyttömahdollisuuksia. Väkimäärästä näki selvästi, kuinka AWS:n käyttömäärät tulevat vain kasvamaan – tilaisuuden statistiikkojen perusteella n. 20% kävijöistä oli vasta ottamassa AWS:n palveluja käyttöön. Samaten selvästi oli havaittavissa, kuinka tehokkaasti palveluja kehitetään, joten on varmaa ettei Amazon jää lepäilemään laakereilleen, vaan jatkaa erilaisten palvelujen eteenpäin vientiä ja perinteisten mallien rikkomista.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Tietosuojaseloste*

Luitko jo nämä?