8.9.2020

AaltoSDG -mobiilisovellus

Aalto-yliopiston SDG-työ kattaa laajan valikoiman opetusta, tutkimusta, yhteistyötä, kampuksen kehittämistä ja muuta toimintaa. Yhdessä IndustryHackin kanssa Aalto-yliopisto etsi keväällä 2019 innovaatiokumppaneita innovoimaan ja kehittämään ratkaisuja SDG-tavoitteiden yleisen näkyvyyden edistämiseksi. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin valituksi tulleesta ratkaisustamme, AaltoSDG-mobiilisovelluksesta.
AaltoSDG-mobiilisovellus - Geniem 2020

Kokonaisratkaisu lyhyesti

Aalto-yliopiston ja IndustryHackin järjestämän innovaatiokilpailutuksen käynnistämässä hankkeessa kyseessä ovat Geniemin toimittamina Aalto-yliopistolle toteutettava mobiilisovellus, sisällönhallintatyökalu (web-sovellus) ja backend-ratkaisu. Kokonaisratkaisun teemana on kestävä kehitys ja erityisesti YK:n julkaisemien SDG-tavoitteiden saavuttaminen henkilökohtaisella tasolla. Ensimmäisen vaiheen käyttökielet ovat sovelluksessa suomi ja englanti. Sovelluksessa voi suorittaa SDG-tavoitteisiin liittyviä tehtäviä ja se sisältää kattavasti tietoa eri SDG-tavoitteista. 

Lue tarkemmin kilpailutuksen taustasta IndustryHackin sivustolta.

Mobiilisovellus edistämään Aallon tavoitteita

AaltoSDG-mobiilisovellus osallistaa käyttäjäänsä noin viikottain päivittyvillä haasteilla, jotka perustuvat kuukausittain vaihtuviin SDG-teemoihin. Haasteiden tavoitteena on innostaa Aalto-yliopiston opiskelijoita, työntekijöitä ja kumppaneita tekemään kestävämpiä valintoja päivittäin ja pitkässä juoksussa muuttamaan mahdollisesti jopa totuttuja rutiineja. Omaan käyttäjäprofiiliin tallennetaan lokia henkilökohtaisten suoritusten vaikutuksista per SDG-tavoite, kaikkien käyttäjien yhteisvaikutuksista per tavoite, suosituimmista haasteista jne. Haasteiden ohella sovelluksessa on tarjolla tietoa, miten Aalto-yliopiston toiminta voi tukea kansainvälistä työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi paikallisella tasolla.

Tutustu sovelluksen esittelysivuun Aalto-yliopiston sivustolla.

Sovelluksen 3 tärkeintä toiminnallisuutta

  1. SDG-teemoihin liittyvä viikkohaasteet
  2. SDG-tietopankki
  3. artikkelilistaukset muun muassa tutkimus- ja taideaiheista

Katso sovelluksen esittelyvideo:

AaltoSDG on saavutettava mobiilisovellus (edit 05/2021)

AaltoSDG:n tilannut ja omistava organisaatio Aalto-korkeakoulusäätiötä velvoittaa digipalvelulain asettamat vaatimukset saavutettavuudelle, joten sovellus ja sen sisällöt tulee olla saavutettavuusvaatimukset täyttävät 23.6.2021 lähtien. Jotta pystyimme varmistamaan sovelluksen saavutettavuuden tason, saavutettavuusasiantuntijamme toteutti erillisen saavutettavuusarvioinnin ja testauksen vuonna 2020. Saavutettavuusarvioinnin jälkeen kehitystiimimme suunnitteli ja toteutti saavutettavuuskorjaukset. Saavutettavuusasiantuntijan tekemällä jälkitarkistuksella vielä varmistettiin, että korjaukset vastasivat vaatimuksia.

Esimerkkejä osa-alueista, joita saavutettavuuskorjaukset paransivat

Alla WCAG-kriteeristöön liitettyjä esimerkkejä osa-alueista, joita korjausten yhteydessä parannettiin:

  • WCAG 1.4.11: Action-listassa status-elementin kontrasti suhteessa taustaan oli alle 3:1
  • WCAG 1.4.11: Yksittäisessä actionissa tähtien kontrasti taustaan tai ei-valittuun tähteen ei ollut riittävä
  • WCAG 4.1.2: Päävalikon painikkeen tila ei välittynyt ruudunlukijalle
  • WCAG 1.4.11: Riittämätön kontrasti valintaruuduissa ”why did you decide to skip this action?” -näkymässä

Lataa sovellus Android-puhelimeen tai iPhonelle ja tutustu. AaltoSDG-sovelluksen saavutettavuusselosteen löydät Aalto-yliopiston sivuilta aalto.fi/fi/kestava-kehitys/saavutettavuusseloste-aaltosdg-mobiilisovellukselle.

React Nativea, Reactia ja Node-välipalvelin

Sovellus on React Native-pohjainen mobiilisovellus, jonka taustalla toimii React.js -teknologialla toteutettu hallintakäyttöliittymä sekä Node.js -pohjainen välipalvelin. Sovelluksessa näkyviä tehtäviä ja tietoja hallinnoidaan oman hallintatyökalun kautta. Sovellusta on mahdollista käyttää sekä kirjautumattomana että kirjautuneena, jolloin kirjautuneena käyttäjä säilyttää tietonsa esimerkiksi laitteen vaihtuessa.

Uusi mobiilisovellus oppilaitokselle?

Mobiiliappien käyttö on laajentunut huimasti myös oppilaitoksissa. Autamme sovelluksen suunnittelussa ja designissa sekä myös toteutamme sen. Jos sinulla on pelkkä idea sovelluksesta, ei haittaa. Viedään se yhdessä konkretiaan ja kaikkien ymmärrettävään konseptimuotoon.

Tutustu suunnittelupalveluihimme

Haluatko jutella mobiilisovellusideasta tai sovelluksen hankkimisesta?

Geniemin Sales Lead Jussi Rajamäki

Jussi Rajamäki

Sales Lead

Ota rohkeasti yhteyttä Jussiin, niin ideoidaan yhdessä!

+358 46 923 5277